A Media1.hu által megkérdezett iparági szakértők biztosak benne, hogy az MTVA helyett ezúttal az RTL lett a befutó, nem kis borsot törve ezáltal az állami televízió orra alá. A megkérdezett szakértők szerint az RTL ezzel nagyon jelentős pénzügyi kockázatot vállal magára, és közel sem biztos az üzlet megtérülése.

Az már a sajtóban publikussá vált, hogy a Sport TV-t (Sport1, Sport2) működtető AMC Networks szerezte meg az UEFA Bajnokok Ligája (BL) labdarúgó meccsek „B” típusú közvetítésének jogát.

Annak a hivatalos bejelentése még várat magára, hogy ki nyerte meg a legfontosabb A típusú jogokat.

A portálnak nyilatkozó iparági bennfentesek meg vannak győződve arról, hogy az RTL szerezte meg az UEFA-nál a legfontosabb, A típusú jogokat a világ legrangosabb klubfutballsorozatának közvetítésére. 

Üzletileg kockázatos, és felfordulást okozhat az RTL lépése

Az RTL-nek az M4 Sport tévécsatornát működtető, állami hátterű, 130 milliárd forintból működő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap elől (MTVA) kellene elhalásznia a futballközvetítési jogokat.

2024 őszétől nagyságrendileg 9 és 11 millió euró közötti összeget kellene az RTL Magyarországnak kifizetnie a BL közvetítési jogokért.

Az egyik szakértő úgy fogalmazott: az MTVA eltaktikázta magát, mert nem gondolták, hogy lesz az általuk betett ajánlatnál is magasabbat adhat majd más cég. Azzal számoltak, hogy üzletileg nagyon nehezen termelhető ki a jogdíjak költsége.

Reagált az MTVA: véget ért „az ingyen BL”

„Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került” – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.

Az Országgyűlés jóvoltából a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára. A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került

– olvasható a közleményben.

„A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését” – írja az MTVA sajtóirodája.

Sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, amelyet tovább növelnek még a közvetítési költségek.

„Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani” – tartalmazza a közlemény. A magyar labdarúgó válogatott összes mérkőzése továbbra is az ingyenesen elérhető M4 Sporton lesz látható.