Sokan indulnak nyaralni még az ősz beköszöntének ellenére is. Az utazás előtt pedig mindig nehéz arról dönteni, hogy menyi készpénzt hordjunk magunknál, vigyünk-e egyáltalán, vagy elég a bankkártyát magunknál tartani. Mivel hazánkkal ellentétben a legtöbb országban nem kötelező az elektronikus fizetés biztosítása a kereskedők, szolgáltatók számára, ezért a külföldi utazásra érdemes magunkkal vinni valamennyi kápét is.

A Visa korábbi kutatásából kiderült, hogy a magyarok többsége (83 százalék) a külföldi utazásokon bankkártyával, okosórával vagy okostelefonnal fizet. A banki digitalizáció persze fontos és ez alapvetően előrelépés, de érdemes meggondolni a kártyás fizetést, különösen külföldön.

Már csak amiatt is, mert egyre több olyan esetről lehet hallani, ami miatt egyszerűen ellehetetlenül a bankkártyahasználat külföldön. A Napi.hu korábban megkereste a nagyobb Magyarországon működő bankokat, előfordulhat-e, hogy ha valaki külföldön használja a kártyáját, akkor ideiglenesen zárolják, vagy akár le is tiltják a bankkártyáját. A pénzintézetek egybehangzó választ adtak: igen, letilthatják. Utazás előtt ezért a kártyás fizetési szándékunkat érdemes jelezni a számlavezető banknak. A témáról részletesen ITT írtunk.

De van még egy probléma: sokan azért nem szeretik a készpénzt külföldön, mert félnek, hogy a nagy mennyiségű valutát elveszítik, vagy ellopják tőlük. Pont ezért egyre többen döntenek úgy, hogy inkább ott veszik le a pénzt, még ha többe is kerül a tranzakció. Pedig a külföldi ATM-ekből történő készpénzfelvételnek nagyon magas díjai vannak.

A Wise erről szóló listájából kiderül, hogy Izland a legdrágább a vizsgált országok közül, ahol a tranzakciós illeték 4,6 százalék.

Legolcsóbban pedig Bulgáriában vehetünk fel kápét, ahol mindössze 0,13 százalékot számítanak fel a tranzakcióért. Érdekes módon egyébként Olaszország (0,23 százalék) és az Egyesült Királyság (0,14 százalék) nem sokkal drágább ilyen szempontból, mint a Balkán-félsziget. Olyan népszerű úti célok azonban, mint Ausztria, Horvátország és Görögország a top10-es listán helyezkednek el.