Egy lengyelországi kutatócsoport megtette az előkészületeket arra, hogy elindítsanak egy kísérletet a feltétel nélküli alapjövedelem tesztelésére – írja a Notes from Poland. Ez a fajta állampolgári vagy univerzális alapjövedelem olyan támogatás, amelyet egy-egy ország minden egyes állampolgára feltétel nélkül kapna, kiváltva a szociális segélyeket, beleértve a munkanélküli-segélyt is. A lengyel tesztben a Warmia-mazúriai vajdaság több ezer lakója vesz majd részt.

Ez a régió Lengyelország északkeleti részén található, határos a kalinyingrádi orosz enklávéval és az ország egyik legszegényebb térsége. A tesztalanyok havi 1300 złotyt (107 ezer forint) kapnának – árulta el a hírportálnak Adam Mickiewicz a Poznańi Egyetem szociológus professzora. A kísérletben a helyi önkormányzatok mellett a lengyel városok szövetsége is részt vesz.

A kutatók akarják kideríteni, hogy miként működik az alapjövedelem egy rendkívül szegény térségben, ahol súlyos szociális problémákkal kell megküzdeni. Ennek a vajdaságnak a gazdaságára először a rendszerváltás mért csapást, amely megszakította a szomszédos volt szovjet térséggel a kapcsolatát, majd 2018-ban megszűnt a kishatárforgalom is, ami a két oldal árai közti különbség kihasználására építve az ott élők legfontosabb jövedelemforrása volt.

A kísérlet szervezői szerint a tíz évvel ezelőtt Indiában indított hasonló teszt ígéretes eredményeket hozott, ám a néhány éve Finnországban bevezetett kétéves alapjövedelem-kísérlet nem hozott sikert. Szerintük a hiba az volt, hogy miközben az alapjövedelmet munkanélküliek kapták, a két év alatt változtak a munkanélküliséggel kapcsolatos szabályok, és azzal a kontrollcsoport viselkedése is.

A kísérleti létszám kezdetben 5000 fő lesz, amit 31 ezerre lehet emelni attól függően, hogy mekkora forrást tudnak szerezni a szervezők. Az 1300 złotys összeget még az időközben nekilendült infláció előtt számolták ki, így ennek növelésére is szükség lenne. Az összeg egyébként elvileg az emberek szociális minimumára, azaz a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésére elég.