A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az állatokon jelentkező idegrendszeri tünetek, illetve az elhullások számának emelkedése keltett gyanút a telepen, a laboratóriumi vizsgálatok pedig kimutatták a H5N1 altípusú madárinfluenza jelenlétét.

A hatóságok már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 51 ezer állatot számláló állomány felszámolását, az érintett telep körül három kilométer sugarú védőkörzetet, és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki. A járványügyi nyomozás folyamatban van.

A héten korábban arról tájékoztatott a Nébih, hogy egy Hajdú-Bihar vármegyei 22 ezer tenyészkacsa-példányt számláló hajdúnánási állományon mutatták ki a vírust. A H5N2 altípusú madárinfluenzát is igazolták Bács-Kiskun vármegyében, egy jászszentlászlói tömőlúdállományban.

Fokozódott a madárinfluenza-veszély, a Nébih zár alá vett hét vármegyét

A kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását rendelte el a magas kockázatú területeken Pásztor Szabolcs országos főállatorvos - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Bővebben--->