A 2027-ig tartó uniós közös agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként két új pályázati felhívás jelent meg az élelmiszeripari feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására, összesen 200 milliárd forint keretösszeggel.

Nagy István agrárminiszter elmondta: két kiírás között oszlik meg ez a forráskeret:

  • „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” 150 milliárd forint
  • „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” 50 milliárd forint

A 150 milliárdos keretből 200 millió és 5 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak, míg a másik kiírásból legfeljebb 200 millió forint támogatásért folyamodhatnak a fejleszteni szándékozók.

Az agrárminisztérium vezetője hangsúlyozta: 

mindkét felhívás támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatosan épületek kialakítását, felújítását, új eszközök, gépek és technológiai rendszerek beszerzését, valamint az energetikai korszerűsítéseket.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, de ez bizonyos esetekben 70 százalékig növekedhet.

Nagy István kiemelte, elsősorban azok a projektek számíthatnak a fejlesztési forrás elnyerésére, melyeknél igazolt a hozzáadott értékük, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat tart fenn termelő partnereivel.

Nemzetgazdasági szintű elvárás, hogy a fejlesztések megvalósulásának kumulált hatásaként 2030-ra 15 milliárd euróra nőjön a magyar agrár exportérték. 

A nagyok kaszálhatnak

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke úgy tudja:

a pályázatok elbírálásánál az ismereteink szerint a korábbiaknál nagyobb súllyal esik latba az, hogy milyen a vállalat gazdasági helyzete, illetve milyen üzleti tervet tud a konkrét beruházáshoz kötődően prezentálni. Nyilvánvalóan azok, amelyeknek az előző évük gyengébb volt, ebben a tekintetben nehezebb helyzetben vannak.

Ebből fakadóan Éder szerint lesznek olyan vállalatok is, melyek nem tudnak élni a mostani lehetőséggel. Ezek a cégek várhatóan a technológiai megújítás, az energiahatékonyság javítása irányába mennek el.

Az Agrárszektornak nyilatkozó források úgy látják, hogy ezek a kondíciók a nagy, kipróbált és tőkeerős cégeknek kedveznek. Valószínűleg ezek a  vállalatok tudnak olyan beruházási tervekkel előállni, amelyek nem csupán a pályázati bírálat és a banki vizsgálat próbáját állják ki, hanem megvalósulás után hosszabb távon is eredményesek lesznek.

Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője elmondta: várhatóan most megjelent pályázatok révén fogják pótolni az ágazati szereplők az elmúlt évek elmaradt beruházásait.

A szakember az energia- és munkaerő-hatékonyság, a piacbővítést és a nemzetközi piacra lépést segítését látja a legfontosabb beruházási céloknak.

A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projektek esetén 2024. augusztus 13-tól, a komplex projekteket támogató felhívásnál 2024. szeptember 17-től lesz lehetőség.