Mint megírtuk, idén egész Európában visszaesett a diótermelés, azonban a hazai termelők kifejezetten rossz helyzetbe kerültek.

A terméshozam apadása kiváltképpen érinti hazánkat: Simon Mátyás termelő az agoinform.hu-nak elmondta, hogy a tavalyi aszály és az idei csapadékosabb év miatt határozottan megemelkedett a növényvédelem költsége. Jelenleg komoly nehézségeket okoz például az USA és Mexikó területéről származó, Magyarországon 2011 óta jelenlévő dióburok-fúrólégy okozta kár.

Mindazonáltal a termeléshozamok csökkenésénél még nagyobb nagyobb problémát jelent a magyar gazdáknak, hogy a külföldről beáramló olcsó dió kiszorítja a piacról a termékeiket. A termés iránti kereslet csökkenése miatt egyes hazai gazdák inkább a diófa állomány kivágása mellett döntenek, mivel jobban megéri bútor alapanyagként hasznosítani a faállományt.

Apáti Ferenc, a FruitWeb elnöke az agroinform.hu-nak elmondta:

Magyarország a szárított héjas dió termelésében és értékesítésében 2017-ig prémium kategóriás terméket vitt a piacra, a legnagyobb vásárlónak számító németek is mindig jó véleménnyel voltak róla. Ezek a minősítések már a múltéi: innentől kezdve az ár diktál, tehát ugyanazt a minőséget a lehető legolcsóbban kell a piacra vinni unió szerte.

Azonban a hazai gazdáknak nemcsak az uniós piacon kell helytállniuk, a magyar agrárterméknek a chilei, az ausztrál és a kaliforniai dió árával is kell versenyezniük, míg a dióbél tekintetében a román, a moldáv és az ukrán import tartja alacsonyan az árakat. Utóbbiak esetében nem lehet pontosan tudni, hogy milyen növényvédelmi ellátásban részesülnek, itt az unióból kitiltott növényvédőszereket is használják.

(Gulyás Ábel)