Az Országgyűlés megszavazta a jogszabályt, mely 16 éves kortól lehetővé teszi a vadászatot. Emellett korábban nem engedélyezett eszközöket is legalizált.

Hende Csaba országgyűlési képviselő váratlanul benyújtott egy törvénymódosító javaslatot a minap, az Országgyűlés pedig meg is szavazta az új jogszabályt, ami 2023. június 22-én a Magyar Közlönyben is megjelent. 

Eddig tiltott éjszakai célzóeszközök

A módosított vadászati törvényben mindent belefoglaltak vagy éppen eltöröltek, ami eddig vita tárgya volt: például kiskorú vadászata, éjjellátó és hőkamerás céltechnika. A részletekről a Vadász-Blog számolt be.

Barcogó dámszarvas bika (képünk illusztráció) MTI/Kovács Attila

Barcogó dámszarvas bika (képünk illusztráció)
Kép: MTI Fotó, Kovács Attila

Mint írták: a vadászati törvény az elektronikus képnagyítóból, vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök használatát eddig tiltotta. Mostantól azonban bizonyos vadfajok esetében és előírt időszakban ezek is használhatók a vadászati hatóság engedélyével. 

Aranysakál, borz, róka és vaddisznó

Ebből arra lehet következtetni, hogy a vadászatra jogosult (vadásztársaság) kérheti meg az engedélyt a használatára, egy éves időtartamra, eljárási díj ellenében. Vélhetően vaddisznóra vadkárelhárítás, diagnosztikai kilövés, rókára, aranysakálra és borzra gyérítés címén. Tehát a törvény kvázi a vadászatra jogosultra bízza, hogy engedi-e, akarja-e a területén a céltechnika használatát az éjszaka vadászható vadfajokra, vagy sem.

 

Vadító summa: 3,2 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon

A legutóbbi vadászati évben 3,2 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon – tudta meg a napi.hu az Országos Magyar Vadászkamara szakértőjétől. Ez egymilliárd forintos növekedést jelent a megelőző vadászati évhez képest. Bővebben --->

Ifjúsági vadászat 16 éves kortól

Jelentős módosítás, hogy immár 18 év alattiak is tehetnek vadászvizsgát; de saját lőfegyverük nem lehet, a fegyvertartás korhatára továbbra is 18 év. 

Kiskorú károkozása esetén a felelősség a felügyelő kísérőt terheli. Az új törvény szerint vadászjegyet 16 éves kortól lehet kapni, ha megvannak a megfelelő feltételek, tehát az ifjúsági vadászat a 16-18 éves korosztályt érinti. Az ifjúsági vadászattal kapcsolatos módosítás 2023. november 1-től lép hatályba.

Egekbe lőttek a lőszer árak, és ez békeidőben is gondot jelent

A két évvel ezelőtti árak duplájáért lehet lőszert kapni, már ha a készlethiány egyáltalán engedi. Egyetlen töltény 200 forintba kerül. Bővebben --->

A szükséges vizsgák és a sikeres egészségi alkalmassági vizsgálat után a kiskorúak csak úgy vadászhatnak, ha a vadászat teljes időtartama alatt egy tapasztalt felnőtt van velük.

Legalább 23 éves kísérő

A "tapasztalt felnőtt" kifejezés alatt pedig az értendő, aki legalább 5 éve rendelkezik érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyver-tartási engedéllyel. Mivel a lőfegyvertartás korhatára 18 év, ezért a kiskorú kísérője legalább a 23. életévét be kellett töltse. Ilyen feltételekkel a kiskorú vadászatot folytathat a kísérője által ideiglenesen átengedett sörétes lőfegyverrel, legfeljebb 0.22 kaliberű vadászlőfegyverrel, vadászíjjal (egyéni vadászaton, kiegészítő vizsgával), ragadozómadárral (egyéni vadászaton, kiegészítő vizsgával), magyar agárral (egyéni vadászaton kiegészítő vizsgával). A kiegészítő vizsgákkal a kísérőnek is rendelkeznie kell.

Hangtompítóra még nem engedélyezett

Az új törvény előkészítette a terepet a hangtompító használatához is, de a széleskörű használathoz más törvényeket is módosítani szükséges, ami már a belügyminiszter hatásköre, így erre még várni kell. A kapcsolódó módosítások 2023. november 1-től lépnek hatályba.

 

Tetemvadászat: Hazavitték az elütött szarvasokat, esténként pörkölt volt a menü

Két férfi szívbaj nélkül összegyűjtötte az út szélén hagyott, autók által elgázolt állatok tetemeit. Főleg szarvas és őz került a tányérjukra, ugyanis fel is dolgozták a tetemeket. Bővebben --->