Péntek éjjel újabb korlátozó törvényt tett közzé a Kreml, hogy elhallgattassa a háborús kudarcokról szóló hangokat és az orosz társadalom elégedetlenségéről szóló híreket. Mostantól már nemcsak az orosz fegyveres erőkről szóló állítólagos hamis információk terjesztését bünteti, hanem a külföldön tevékeny orosz állami hatóságokra vonatkozó álhírterjesztést is. Hatálya kiterjed az állami hatóságok, nagykövetségek és kereskedelmi képviseletek munkájáról szóló tájékoztatásokra - írja az MTI.

A Vlagyimir Putyin elnök vezetése által hamisnak titulált információk terjesztői 700 ezer és 1,5 millió rubel közötti pénzbírsággal vagy három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Tisztségviselők esetében a büntetések még nagyobbak: ők 3-5 millió rubel közötti pénzbírságra vagy 5-10 év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

Egy orosz parlamenti képviselő szerint a törvény azokat hivatott támogatni, akik "Oroszország határain kívül védik az orosz érdekeket".

Bíráló hangok azt kifogásolják, hogy a törvények az orosz hatóságokra bízzák annak eldöntését, hogy melyik hír igaz és melyik hamis.

Oroszországban külön törvény tiltja az állami hatóságok munkájának lejáratását külföldön. Az erre vonatkozó jogszabályokat az ukrajnai háború kezdete óta szigorították.

Miután az ukrajnai háború miatt sok ellentüntető vonult utcára, akiket a hatóságok őrizetbe vette vagy bebörtönöztek, a médiában tilos már a konfliktusról olyan tudósításokat megjelentetni, amelyek a Kreml narratívájával ellentétesek. Nem szabad beszámolni a katonai veszteségekről, de még a nyugati szankciók okozta gazdasági problémákról sem.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.