"Sajnálattal tájékoztatom elnök asszonyt, hogy még a meghívó megérkezését megelőzően a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne. Az újsághírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook bejegyzése - amely egyben azt a hamis látszatot is kelti, hogy a magyar legfőbb ügyész megjelenési, sőt beszámolási kötelezettséggel tartozik a Bizottság felé - egyértelműen olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely a már folyamatban lévő európai parlamenti választási kampányhoz köthető" - kezdi Ingeborg Grasslénak, a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének címzett levelében magyarázatát Polt Péter legfőbb ügyész, hogy miért nem vesz részt azon a tervezett EP-meghallgatáson, ahova meghívták.

Polt szerint ugyanis az Alaptörvényben el van tiltva a politizálástól, így a - szerinte politikai - eseményen nem vehet részt. Emellett távolmaradását azzal támasztja alá, hogy a hátralévő idő rövid a meghallgatásig, valamint előzetesen nem egyeztettek arról, így nem is tud azon részt venni.

Polt Péter EP-s meghívásáról Jávor Benedek számolt be a Facebook oldalán, ahol azt írta, hogy az EP-ben többek közt arról kérdezték volna, hogy mit gondol Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozásáról, valamint téma lett volna a szervezett bűnözés elleni fellépés, vagy a nemzetközi együttműködések kérdése. Emellett felmerült, hogy az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának ügye is napirendre kerülhet.

Még 2010-ben Schmitt Pál köztársasági elnök Poltot jelölte legfőbb ügyésznek, akit megválasztott a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP koalíció. Előtte már 2000 és 2006 közötti is betöltötte a posztot. Pályafutását 1993-ban a Fideszben kezdte, az 1994-es országgyűlési választáson a párt képviselőjelöltje volt, de mandátumot nem szerzett. 1995-ben akkor lépett ki, amikor az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesének kérték fel.