A Napi Gazdaság cikke.

Az Erstéhez tartozó Steiermärkische Bank 1,5 millió eurós kölcsönt biztosít a magyar fejlesztésű Bontino elektromos autók gyártásának beindítására - mondta a Napinak Horváth Sándor László, a Brixxon Elektromos Autó Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az osztrák állam által garantált hitel segítségével már januárban megkezdődhet a Bontino gyártásához szükséges alkatrészek beszerzése a társaság weizi üzemében.

A kft. tervei szerint 2600 elektromos autót gyártanak majd itt jövőre, a 2009-es üzleti évre pedig a mostani bankkölcsön összegével megegyező adózás utáni nyereséget vár a társaság. A Bontinót két kategóriában - személyautóként és haszonjárműként - gyártják, és elsősorban Ausztriában, Spanyolországban és Németországban értékesítik, felszereltségtől függően 5900 és 7300 euró közötti áron.

A Brixxon Kft. a Bontinók gyártása mellett napelemes töltőállomások, valamint multifunkcionális elektromos töltőoszlopok telepítését is tervezi, amelyek révén többféle turisztikai, vendéglátó-ipari szolgáltatást is indít majd a társaság. A komplett program megvalósítása érdekében a Brixxon több külföldi befektetővel is tárgyal. Horváth Sándor László szerint a további fejlesztésekhez külön finanszírozásra van szükség, a cég elképzeléseit azonban támogatja az osztrák állam, a steiermarki gazdasági kamara, valamint a bécsi klímaalapítvány is.