A válságot a fényforrásiparág is megérezte, hiszen rá is hatással volt, hogy lassult az építőipar teljesítménye és egyre nehézkesebb lett a hitelezés − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Balázs László, a General Electric (GE) fényforrásüzletágának európai piacokért felelős innovációs vezetője. Példaként említette, hogy néhány brit önkormányzat estére lekapcsolja a közvilágítást, míg a francia középületekben egy új törvény értelmében éjszaka kikapcsolják a világítást.

Ugyanakkor a globális gazdasági visszaesés lehetőséget is teremtett, hiszen megnőtt az érdeklődés az energiatakarékos megoldások iránt, valamint lekapcsolni a világítást és "úgy hagyni", az nem XXI. századi megoldás − hangsúlyozta Balázs, aki szerint a világítástechnológiai szektorban nem a válsággal kezdődött az átalakulás, hanem a ledek megjelenésével. E fényforrások hatásfoka ugyanis rohamosan javul, miközben áruk csökken, így 2020-ra az európai világítási piac 70 százaléka már ledalapú lehet − mondta Balázs. Ezenkívül mivel a gyorsan cserélhető, rövid élettartamú izzólámpákat az akár ötven évig − tízszer jobb hatásfokkal − működő ledek váltják, visszaesik az évek alatt óriási anyagi áldozatokkal létrehozott lámpacserepiac is, mely mögött jelentős technológiai háttér is volt.

Ez az átalakulás minden piaci szereplőt érintett − mondta a GE innovációs vezetője, aki szerint a kisvállalatok szempontjából például kedvezőbb lett a helyzet, hiszen amíg korábban komoly tőkeigényű volt az ágazat, amihez nem kevés technológiai ismeret és gyártókapacitás is kellett, addig ma már a ledes chipeknek köszönhetően sokkal könnyebb bekerülni a piacra, akár kisebb induló tőkével is. Ez a nagyobb szereplők számára is változást hozott, hiszen már nem néhány vetélytárssal kell megküzdeniük, hanem több ezer innovatív céggel. (Ezenkívül a nagyobb szereplőknek − mint például a GE − az üzleti modelljüket is át kellett alakítani, mivel amellett, hogy biztosítani kell a piac számára a hagyományos termékeket, egyre nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a ledrendszerekre is.)

Ennek megfelelően egyre több az együttműködés a nagyobb piaci szereplők és a kicsik között − emelte ki Balázs, aki példaként említette, hogy amikor a GE portfólióját kínálja egy vevőnek, előfordul, hogy az olyan igényekkel áll elő, amit ők nem tudnak kielégíteni − vagy azért, mert még nem fejlesztették ki az adott terméket, vagy azért, mert az nem egy tömegtermék, tehát csak egyedi esetekben lehetne használni, így pedig nem éri meg előre legyártani. Ilyenkor előnyös tud lenni a megfelelő partner, amelyen keresztül be tudunk emelni a portfólióba egy, az ügyfelet érdeklő megoldást − mondta Balázs, hozzátéve: ebben az esetben mindenki jól jár, hiszen a kis cégnek segítenek piachoz jutni, nekik meg bővül a portfóliójuk.

A GE Hungary jelenleg mintegy kétezer beszállítóval dolgozik, csak idén 25 új kutatás-fejlesztést segítő szerződést kötöttek egyetemekkel és kisvállalatokkal. A szakember szerint bár a számok talán nem ezt mutatják, de nem könnyű megfelelő partnert találni, olyat, akivel együttműködve van esély az előrelépésre. A GE innovációs vezetője szerint a magyar cégek számára nagy lehetőség, hogy itthon található a GE EMEA-központja, hiszen magyarul tudják tartani a kapcsolatot egy globális nagyvállalattal, ugyanakkor a verseny globális, egy rendkívül erős nemzetközi mezőnyben kell helytállniuk a magyar partnereknek.

A jövő lehetőségei

A led könnyen szabályozható, így például el lehet érni, hogy este egy sötét utcát éppen annyira világítsunk meg, ami még nem tűnik félelmetesnek, ám amikor jön egy autó, előtte kivilágosodik az út − mondta Balázs László. Amit tehát a sofőr az útból belát, az folyamatosan ki van világítva, ő tulajdonképpen észre sem veszi, hogy eltávolodása után csökken az adott területen a fényerő. Ezzel akár 50 százalékos megtakarítást is el lehet érni, most éppen ezen a rendszeren dolgozunk magyar partnereikkel, a BME-vel, a SZTAKI-val és az MTATTK MFA-val, a rendszer várhatóan 2014 végére lesz működőképes. Ám mivel ekkora megtakarítást érhetünk el az alapvetően napenergiával működő rendszerrel, így előfordulhat, hogy marad úgymond fölös energia, amit aztán vissza lehetne csatolni az adott önkormányzat rendszerébe, hogy azzal például az iskolát világítsák ki − magyarázta a rendszer működését Balázs, aki szerint azonban ez komoly, megoldásra váró műszaki probléma, mivel a szélenergiához hasonlóan a napenergia sem termelődik állandóan, az ingadozást egyelőre nehéz kezelni. Az új rendszerben azonban hatalmas lehetőségeket lát a szakember, aki szerint ez a kistelepülések számára is megfizethető lesz, mivel a kész rendszer akár négy év alatt visszahozza a beruházott összeget, sőt később akár nyereséget termel.

A fejlesztések nem csak az állami szektort érintik, dolgoznak az irodaházak olcsóbb megvilágításán is, ahogy az intelligens otthoni világítás sem olyan távoli már, mint ahogy sokan képzelik: a lehetőségek tárháza onnantól kezdve, hogy a lámpa tapsra alszik el, azon át, hogy az okos telefonnal állítjuk a fényerőt, odáig, hogy a házimozirendszer bekapcsolásával a világítás is automatikusan elhalványul, sok mindent felölel. Mindez néhány év múlva már teljesen hétköznapi lehet.