A megállapodás szerint az új vállalati hiteleknél a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleménye szerint remélik, hogy ettől a kamatszint azonnal és gyorsan csökken.

Parragh László, a kamara elnöke üdvözölte, hogy a kormány célul tűzte ki a kamatkörnyezet javítását, valamint hogy a vállalkozások terhei csökkenjenek.

Meglátása szerint a megállapodás jelentősen javítja a hitelkondíciókat a vállalkozások számára, mivel a korábbiaknál olcsóbb hitel nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik a cégeknél.

Kamara úgy látja, az intézkedés kettős hatást gyakorol a bankokra, mert bár csökkenhet a profit, de remélhetőleg megélénkül a hitelpiac, ami pozitív hatással lehet a bankok eredményére.

Hozzáteszik, hogy az intézkedéssel időt nyertek arra a szakmai egyeztetésre, melyben a hitelezés sarokpontjait újratárgyalhatják, figyelembe véve a piac igényeit.

A jegybank páros lábbal szállt bele az Iparkamara elnökébe

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) írása szerint egy kihívásokkal teli időszakban hasznosak a gazdaságpolitikai viták, azonban „a valótlanságokra épülő állítások legfeljebb csak a gazdaságpolitikai mozgástér szűkítésére, valamint hangulatkeltésre alkalmasak.”