Orbán Viktor április 3-án jelentette be a miniszterelnök, hogy az egészségügyben dolgozók számíthatnak júniustól az egyszeri, 500 ezer forintos juttatásra. Az egészségügyi dolgozók jogállását az 1997-es 154. törvény szabályozza, ebben pontosan benne van, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak, s most nem lenne helye a megkülönböztetésnek - mondta a terület szakmai szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

A karanténidőszak alatt drasztikusan esett a szektor forgalma, de az ágazat kimaradt a kormány a gazdasági mentőcsomagjából, sok vállalkozás felélte a tartalékait, a boltok jellegüktől vagy a terméktípusoktól függően vagy bezártak, vagy nagyon minimális szolgáltatás nyújtására voltak képesek, ezért is jól jönne a kiegészítés - magyarázta Margitai Barnabás.

A gyengülő forint tovább rontott a jellemzően importra épülő ágazat helyzetén, az állami eszköztámogatást még akkor rögzítették, amikor 240 forint volt az euró árfolyama, most a válság legmélyebb időszakában volt 367 forint, a plusz költségeket pedig a vállalkozóknak kellett kigazdálkodniuk - tette hozzá a szövetség elnöke.