Magyarország nemzetközi összehasonlításban mérsékelten számít csak innovatívnak - mondta előadása során Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke. Vannak azonban jó eredmények, hiszen az pályázati pénzek lehívása tekintetében kifejezetten jól áll az ország, ám a jó ötletek hasznosításánál azonban már vannak elmaradások.

Hazánkban a GDP 1,2 százalékát fordítják jelenleg kutatás-fejlesztésre, innovációra - jelentette ki Mészáros. Mint mondta ha mérsékelten is, de fejlődünk, ami nem állhat le, hiszen 2020-ra legalább 1,8 százalékot vállalt Magyarország. Ez hazai szemmel nézve nagy lépés, de ha a külföldi vezető országokat nézzük (az USA-ban és Japánban a GDP 3-4 százalékát költik fejlesztésekre), akkor látható, hogy még jelentős a lemaradásunk.

 

 

Mészáros szerint a válság hatására a magyar kormány - ahogy más országokban is - "felébredt", így egyre nagyobb szerepet kap a KFI az újonnan meghirdetett programokban, pályázatokban. Ennek megfelelően egyre több pénz költenek KFI-re - tavaly 320 milliárdot -, és hogy a 2020-as célokat el tudják érni, a NIH egy brüsszeli iroda megnyitásában gondolkodik, de ezen kívül tervezik a legjobb magyar gyakorlatok internetes megosztását is.

Az eljövendő időszak egyik fő feladata az lesz, hogy a Horizon 2020 programban rendelkezésre álló több tízmilliárd euróból minél több pénzt Magyarországra hozzunk - mondta Mészáros György.

A 2020-as tervek között szerepel még 30 kutatási technológiai-fejlesztő műhely létrehozása, 30 globális nagyvállalat k+f bázis letelepedése, 30 innovációs hazai középvállalat régiós terjeszkedése, illetve, hogy 300 kisvállalat megtalálja a globális világpiaci számításait, ezen kívül pedig 1000 innovatív start-up kiscég kapna jelentős szolgáltatási, pénzügyi és piacra jutási támogatást.

Az átalakításokról szólva elmondta, hogy megújítják a támogatási rendszert, új pályázatok jelennek majd meg, de támogatóbbá tennék a jogszabályi, adópolitikai környezetet, illetve létrejön egy monitoring rendszer is, ahol 6 ezer cég adatait lehet majd megtekinteni egy gyors regisztráció után.