A Magyar Nemzeti Bank (MNB) saját működésének zöldítésével is példát kíván mutatni – mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MNB Zöld pénzügyi jelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Vegyes képet fest a 2022-es év fenntarthatósági szempontból.

Bár jelentős haladás történt technológiai és szabályozási oldalon, a tavalyi évben tapasztalt szélsőséges éghajlati jelenségek, háborús helyzet, energiaválság és a magas infláció is negatív hatással voltak a kitűzött célokra – véli Holczinger Norbert, a fenntartható pénzügyek főosztály vezetője.

A jegybank a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is fenn tudta tartani a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programját, amely segítette a bankok fenntartható hitelezését.

– húzta alá.

A lakossági zöldhitelek értéke tavaly év végére 100 milliárd forinttal nőttek, így a programban részt vevő hitelek egy éve alatt összességében 88 százalékkal, 427 milliárd forintra nőttek.

Klímastresszteszteket végeztek

A bankok körében végzett rövid távú tesztekből kiderült, hogy a hazai hitelintézetek ellenállóak egy karbonársokk esetén. A karbonsemegességre történő átállásnál a biztosításokat nézve a válaszadók 60 százaléka azonosított klímakockázatot, míg 41 százalékuk figyelembe is veszi a kockázatvállalás folyamán.

Az otthonfelújítási programban felhasznált összegek 40 százaléka az energiahatékonyság fejlesztésére irányult.

  • zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programban résztvevő hitelek háromnegyede a megújuló energiához kötődik, bár a jegybank a finanszírozási célokat tavaly diverzifikálta.
  • A Zöld Otthon Program (ZOP) sikere után a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) zöld megújítása szintén támogatta az ingatlanállomány energiahatékonysági javulását. A program keretében tavaly közel 9 ezer háztartásnak segített.
A bankok közel fele tervezi az MFL-lel való hitelnyújtást, ami akár fél százalékos kamatengedményt is jelenthet egyéb lakáshitelekhez képest.

A tőkepiac is zöldül

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében

  • több mint 500 milliárd forint névértékű kötvény került a piacra,
  • míg a hazai zöld állampapírok kibocsátása az 1 600 milliárd forintot is meghaladta.

Zöld Pénzügyi Termékkereső platformot indít az MNB

A lakossági ügyfelek hiteles tájékoztatására, az átláthatóság, összehasonlíthatóság és a termékinnováció erősítése miatt gyűjtötte össze az MNB a zöld pénzügyi termékeket

 – mondta Holczinger Norbert. A platform szerdától érhető el az MNB honlapján.

A termékkereső az alapadatok mellett bemutatja a hozam-kockázati mutatókat, a javasolt befektetési időtávot és a teljes költségmutatókat is, ráadásul az adott termék által megcélzott fenntarthatósági teljesítménymutató cél- és tényértékeit is.

Az idei évben az MNB előremutató felügyleti lépéseket tervez:

  • a hatályos programok áttekintésével, felülvizsgálatával,
  • hitelintézeti zöld ajánlásokkal,
  • hazai zöld pénzügyi adatok publikálásával,
  • valamint a fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabb megjelnesével a felügyeleti ellenőrzésekben.