A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyre 2011. január 15-én közel háromezren zsúfolódtak be, ami a sokszorosa volt a hatóságok szerint biztonságosnak. A kialakult tömegpánik okozta tolongásban három fiatal lány megfulladt: halálra préselte őket a tömeg.

A szórakozóhelyen azon a végzetes napon körülbelül 2500-an tartózkodhattak, mikor máig tisztázatlan okból kitört a pánik, a szűk lépcsőházban felgyűlt tömeg összepréselte a két tizenéves gimnazista diákot, Kingát és Emesét és a 24 éves Ritát. A boncolás megállapította, hogy fulladás okozta a halálukat.

A 13 évvel ezelőtt történt West Balkán diszkóbalesetben elhunyt fiatalok családjainak több mint 150 millió forintos sérelemdíj járna, a hozzátartozók azonban ebből semmit sem kaptak.

A hozzátartozók azóta sem tudják feldolgozni a történteket, két érintett szülő már nem is él, ami Békefi László, két áldozat családjának ügyvédje szerint teljesen egyértelműen közeli kapcsolatban van a tragédiával. Az ügyvád arról is beszélt a Tényeknek, hogy az érintett családok máig azért küzdenek, hogy megkaphassák a jogosan nekik ítélt sérelemdíjat.

Ez eredetileg 100 millió forint: ennyit ítélt a bíróság az alperesnek kifizetésre, ám ez a mai napig nem történt meg. Az összeg az évek során összegyűlt kamatok miatt jelenleg 163 millió forint.

Az egyik alperessel szemben a kúria megítélt jogerősen 50 ezer forint perköltséget, még azt sem sikerült kifizetni. Tehát azt gondolom, hogyha 50 ezer forint kifizetése ekkora probléma, akkor 160 millió forintnyi összeg kifizetése bizonyosan probléma

– tette hozzá az ügyvéd, aki kiemelte, a West Balkánban történt tragédia után 4 embert vádoltak meg, közülük eddig viszont még senki sem fizetett a családoknak.

Egészen bizonyos, hogy a végrehajtási eljárásokat megindítjuk, ebből következően a három alperesnek most már volt alperes, mert befejeződött az eljárás. Életük végéig gazdasági illegalitást kell választaniuk, ha nem akarják kifizetni. Nem lehet egy autójuk, nem lehet egy lakásuk, nem lehet bankbetétjük. Fizetésüket tiltják, nyugdíjukat tiltják, tehát azt gondolom, hogy a kényelmetlenség azért az biztosított lesz számukra

– nyilatkozta Békefi László.

Azt már a Szabad Európa írja, hogy a felelősöket elmarasztaló büntetőperben még 2013-ban jogerős ítélet született: halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében az elsőrendű vádlott ügyvezetőre és az egyik szervezőre három év négy hónap szabadságvesztést szabtak ki, de a felét két évre felfüggesztették. A másik két vádlott két év nyolc hónapos büntetést kapott, szintén a felét felfüggesztve, tehát már rég kiszabadultak.