A fogyasztói szokások ugyan változóban vannak, a szilveszteri asztal sztárja várhatóan idén is a virsli lesz... Magyarországon az éves virslieladás 34 ezer tonna körül alakul, az év utolsó hónapjában ennek 10-25 százaléka fogy el – írja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség.)

Hozzáteszik: bár a kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább az olcsóbb termékeket részesítik előnyben – így csökken például a juhbeles virsli forgalma és nő a műbeles, a kollagénes, a hámozott virsli iránti kereslet –, az ünnepi időszakban azonban a várakozások szerint hajlandóak lesznek többet fizetni a magasabb minőségű készítményekért.

Szilveszter közeledtével a NAK és a Hússzövetség is arra figyelmeztet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni. A hazai gyártók termékei ugyanis nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.

A virsli összetételét az Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. A virslire vonatkozó előírások közül a legfontosabb a hústartalom: a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék.

Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. Így kerülnek különböző „rúd”, „szelet”, „pálcika” stb. elnevezésű termékek az üzletekbe. Vásárláskor érdemes figyelni arra is, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, mivel a túl sok adalékanyag minőségromlást okozhat.

Megvesszük és megesszük a címke elolvasása nélkül, ebből még baj lehet

A virsli könnyen és gyorsan elkészíthető meleg étel, melyet szinte minden magyar háztartatásban rendszeresen fogyasztanak, nem véletlen, hogy a legnagyobb volumenben vásárolt termékkategória a feldolgozott húskészítmények között, viszont nem minden virsli, ami annak látszik és érdemes ellenőrizni a terméket a megvétele előtt. Bővebben --->