Ebből az alkalomból tartottak szeptember 22-én bokrétaünnepséget – számolt be róla a honvedelem.hu

gyárépítés a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Csoport konzorciumának generálkivitelezésében valósul meg, a konzorciumvezető a ZÁÉV Zrt. A projektben a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, a bim.GROUP is részt vesz.

Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

A várpalotai lőszergyár komplexumának nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz, az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország nagyot álmodott 2016-ban, amikor felismerte azokat a kihívásokat, amelyek hazánk előtt állnak, mind katonai értelemben, mind biztonsági értelemben, és lépett:

Magyarország mert lépni és megteremtette hozzá a szükséges feltételeket, most pedig itt állhatunk ennek a 400 hektáros területnek a közepén, ahol a legmodernebb lőszergyár komplexum épül, azt merem mondani, hogy egész Európában.

A várpalotai projekt célja egyúttal, hogy gazdasági szempontból is fejlessze a térséget: 1000-1200 új munkahely létesül általa. 

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos. Kiemelte, hogy jelenleg a tagállamok lőszerkészletei megcsappantak, tehát nagy igény lesz az itt gyártott munícióra.