Varga Mihály csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást, ahol többek között arról beszélt, hogy Magyarországot egyszerre több kihívás érte, a miniszterelnököt idézve kijelentette, hogy „a válságok korát éljük”.

Az Index beszámolója szerint a pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a Covid-járvány miatti lezárásokkal gyakorlatilag véget ért a 2011 novemberétől tartó konjunktúra.

„Az emberek megkapták a jövedelmüket, senki nem szegényedett el, ugyanakkor a gazdaságban a kínálati oldal teljesen szétszakadt” – mondta 2021-ről, a helyreállítás időszakáról.

Az infláció már ekkor növekedésnek indult, majd 2022-ben elkezdődött az orosz–ukrán háború is, így 2023-ban már teljesen elszállt, ráadásul a kamatok is ugrásszerűen megemelkedtek.

Magyarország az uniós átlagnál jobban és hatékonyabban tudott helyreállni

– jelentette ki a pénzügyminiszter, aki szerint ezt napjainkban már az Európai Bizottság is elismeri, hiszen miközben a legfrissebb előrejelzésükben rontották az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzést, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést várnak.

Varga Mihály szerint idén a magyar gazdaság növekedése 2-3 százalék között lehet, így valamivel szerényebb bővülést várnak, korábban ugyanis 3 százalék körüli előrejelzés született a kormányzat részéről.

Véleménye szerint fokozatosan figyelni kell a kockázatok leépítésére, így az államadósság csökkentésére, mivel „nagy hiánnyal nehéz tartós növekedésről beszélni”.

A miniszter szerint Magyarországnak vissza kell térnie a járvány előtti növekedéshez.

Ehhez „tovább kell aktivizálni a munkaerőpiacot, mobilizálni kell a munkavállalókat, továbbá alacsonyan kell tartani az inflációt, ami megteremti a kamatszintek normalizációját is”. Emellett csökkenteni kell az államháztartás hiányát és mértékét is, az államadósságban pedig a kockázatok leépítésére kell törekedni.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Európai Parlament szándékosan gazdasági kárt okoz azzal, hogy a befektetők előtt azt lebegteti, hogy visszatartják a Magyarországnak járó forrásokat. Az euró bevezetésével kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy jogi értelemben a csatlakozás rendezett, a kérdés inkább az, hogy a csatlakozás nyertesei tudnánk-e lenni.

Jó hír jött Varga Mihályéknak, fordulatot hoz az ünnep

Kedvező változás érzékelhető a fogyasztásban húsvét közeledtével, amikor hagyományosan meglódul a bolti költekezés az év eleji gyengébb értékesítések után. Az emelkedő reáljövedelmek és az infláció fékeződése fokozatosan erősítik a vásárlók bizalmát, bár az árak tekintetében még elkél a kitartás.