Támogatjuk, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá a tagállamok határvédelmi kiadásaihoz az Európai Beruházási Bankon keresztül, de ez nem válhat eszközzé Ukrajna katonai támogatásához, a háború finanszírozásához – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Luxemburgban.

Magyarország évek óta egyedül, jóformán uniós segítség nélkül látja el a közös uniós határ hazánkra eső szakaszának védelmét. Ennek költségei mára elérték a 700 milliárd forintot – mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve: az uniós pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Beruházási Banknak a prioritásai közé kell emelnie a biztonsági és védelmi kiadások finanszírozását.

Ugyanakkor ennek az eszköznek nem szabad egy újabb eszközzé válnia Ukrajna fegyverekkel történő ellátásához, hanem valóban meg kell állnia az unió védelmének és biztonságának pénzügyi támogatásánál

– tette hozzá Varga Mihály.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei a brüsszeli találkozón áttekintették az ukrán támogatás stratégiáját is. Ukrajnának a támogatás folyósítása egy úgynevezett Ukrajna Terv mentén valósul meg, amely az ország átfogó újjáépítési és reformelképzeléseire vonatkozó vállalásait tartalmazza.

„Magyar részről továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy az Ukrajnának juttatott forrásokat szigorú felülvizsgálat is kövesse. Nem lehet kettős mércét alkalmazni ebben a kérdésben: ezeket a pénzeket nyomon kell követni, és ellenőrizni kell” – jelentette ki a pénzügyminiszter.