Az építőipar növekedését leginkább az állami megrendelések idézték elő, ezért érdemes volna elgondolkozni azon, hogy a magánberuházásokat is támogassa az állam valamilyen hitelkonstrukcióval - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

"Szerintem érdemes volna azon elgondolkozni, hogy a magánberuházások, tehát elsősorban a lakásépítések, új lakások építésénél is valamilyen hitellehetőséget nyújtsunk" - jelezte a szakminiszter. Személyes véleménye szerint fontos lenne, hogy ha a növekedést tartóssá akarjuk tenni, akkor ne csak állami beruházások, hanem a magánberuházások is növekedjenek.

"Tehát a jegybanki hitelprogramnak, vagy más hitelprogramoknak is lehetőséget kellene biztosítaniuk arra, hogy kedvezményes forráshoz tudjanak jutni azok, akik most lakást szeretnének építeni" - fejtette ki a szakminiszter.

A következő évekre vonatkozóan a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ha a növekedés erősödni fog, akkor van remény arra, hogy bepótolják a magyar gazdaságban az elmaradt fejlesztéseket és béremeléseket.

"Most, ahogy kezdünk stabilizálódni, mindenkiben van egy feszültség, hogy gyorsan az ő igényét is elégítsük ki. Ezt lépésről lépésre, szépen meg lehet tenni, lehet előre haladni"- jelezte a politikus.
2014-ben már béremelésekkel, rezsicsökkentéssel, adókedvezményekkel nagyon sokat tudunk előrelépni és 2015-ben ez folytatódhat - tette hozzá Varga Mihály.