„Aki levonta a megfelelő következtetéseket a 2008-2009-es gazdasági világválság idején, az a mostani, pandémiával és energiakrízissel súlyosbított időszakban nem került hasonló bajba” – véli Gaszt Attila, a GIA Form Kft. ügyvezető tulajdonosa. „Az elsősorban a korábbi évek munkáján, így a stratégiai tervezésen, az alkalmazott technológián, az iparági diverzifikáción és a hatékony marketingen múlik, hogy egy vállalat milyen állapotban kerül ki ebből a válságokkal terhelt időszakból” – tette hozzá a cégvezető.

Gaszt Attila felidézte, hogy a 2008-2009-es válságból le kellett vonni a megfelelő következtetéseket. Ezt megtették ezt ők is, miután átmenetileg elvesztették a megrendeléseik 80 százalékát. Az így felszabadult kapacitásokat saját termékek fejlesztésére fordították, fegyelmezett gazdálkodás mellett pedig éveken át duplázni tudták pénzügyi eredményeiket. Azóta nem fordulhat elő, hogy újból visszaüssön az autóipari függés, hiszen jelentős beszállítói potenciállal rendelkeznek az orvostechnikai eszközgyártásban, az elektronikában és az energiaiparban is, fenntartva a kapacitások egy részét egyéb iparágaknak.

Megfelelő szervezet és képzett szakembergárda

A GIA Form ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy gépet, eszközt, csarnokot bárki vásárolhat, bérelhet vagy épp lízingelhet, de a megfelelő szervezet és képzett szakembergárda nélkül ezek mit sem érnek. „Akkor a leghatékonyabb a működés, ha a szervezetben nincs változás a vezetés, a gyártás, a projektmenedzsment és a minőségbiztosítás területén egyaránt. Kifizetődő a munkatársak megbecsülése, nálunk 4 százalék alatt van a fluktuáció, miközben az iparágban nem ritka a 10-15 százalékos ráta” – tette hozzá Gaszt Attila, aki 70 főt foglalkoztatva immár 5 millió euró feletti éves forgalmat produkál érdi cégével.

Második generációs családi vállalkozásként 60 év szakmai tapasztalat áll mögöttük, a német piacra pedig több mint 30 éve szállítanak. A termelésük 13 robot alkalmazásával 86 százalékban automatizált, emellett 15-15 CNC forgácsoló, illetve fröccsöntő géppel rendelkeznek. Évente mintegy 50 precíziós fröccsöntő szerszámot és több mint 150 millió darab alkatrészt gyártanak.