A törvényjavaslat alapján jelentősen csökkenhetnek az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terhei, mivel lehetővé teszi, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot ne kelljen évente újból beadni, elég volna csak akkor, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben változás következik be.

Az Adózóna azt írja, hogy a javaslat szerint az adóelőleg-nyilatkozatra vonatkozó paragrafus új bekezdéssel egészül ki.

Ennek alapján az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermekes anyák kedvezményének esetében folytatólagos nyilatkozatban kérheti a kifizető, hogy mindaddig változatlanul vegyék figyelembe annak tartalmát, amíg a magányszemély újat nem nyújt be vagy nem kéri a korábban benyújtott nyilatkozatának figyelmen kívül hagyását.

Ez jelentősen csökkentheti a kifizetők és a munkáltatók adminisztrációs terheit. Ugyanakkor nagyobb felelősséget kíván a magánszemélyektől, mivel a garanciális szabály értelmében ha a jogosultság feltételeinek változásait a magánszemély nem jelzi egy újabb nyilatkozatban, akkor a jogkövetkezmények (adóbírság, késedelmi pótlék) nem mérsékelhetők.

Ezen felül a befizetési különbözetre vonatkozó előírások is érvényben maradnak.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni. Nyilatkozat egyébként továbbra is adható lesz az adóéven belül visszavonásig, ugyanakkor ha annak tartalmában változás következik be, akkor a magánszemély haladéktalanul köteles újra nyilatkozni.

Gondot jelent az szja? Így kérhet részletfizetést

Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a bevallásban.
Bővebben--->