Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy épület hőszigetelése és az ablakok cseréje bár több milliós tétel, mégis megéri, mert 4-5 év alatt megtérül - mondta az RTL kérdésére Mucsi Zoltán energetikai szakértő.

Varga Mihály pénzügyminiszter a szegedi közgazdász vándorgyűlésen arról beszélt, hogy Magyarország rosszul áll az épületszigetelés területén: Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 59, Szlovákiában 35, cseheknél is 25, nálunk 20 százalék a szigetelt épületek aránya.

A kormány kudarcot vallott

Varga Mihály elismerte: bár voltak állami programok az energetikai korszerűsítés támogatására, de ez nem volt elég. Ezért is ekkora most az ország és az emberek energiaszámlája.

Ungár Péter szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenteni lehetett volna az ország gázfogyasztását egy átfogó állami szigetelési programmal. Nem nagyon lehet ellenérvet mondani a szigetelés ellen. Jobb abból a szempontból, hogy a családoknak csökkenti a rezsiköltséget, jobb abból a szempontból, hogy Magyarországnak csökkenti a kitettségét Oroszországgal szemben, hiszen kevesebb energiát kell felhasználnunk - mondta az LMP-s országgyűlési képviselő.

A kormány nem válaszolt az RTL kérdésére, hogy megfelelőnek tartják-e az elmúlt 12 évben indított energiakorszerűsítési programokat, és indítanak-e újakat? Csak annyit közöltek: a családok korszerűsíthetik az otthonaikat az otthonteremtési támogatás és az otthonfelújítási kölcsön segítségével.