A Sycamore Gap Tree vagy más néven Robin Hood fa a felbecsülhetetlen történelmi örökségű Hadrianus-fal közvetlen közelében állt – vagyis állt egészen most péntek reggelig, amíg ki nem vágták. A vandalizmus áldozatául esett platánfát és környékét hagyományosan az Egyesült Királyság egyik legtöbbet fotózott helyszíneként tartják számon.

A fa a nevét onnan kapta, hogy szerepelt az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme című, Kevin Costner főszereplésével készült filmben, majd a fa 2016-ban elnyerte az Év fája díjat Nagy-Britanniában.

A fa kivágásával kapcsolatban egy 16 éves fiút vettek őrizetbe, aki a SkyNews információi szerint együttműködik a hatóságokkal a nyomozásban.

Ez egy világhírű műemlék, amelynek megrongálása megdöbbenéssel vegyes dühöt és szomorúságot váltott ki mind a helyi közösségben, mind azon túl

– nyilatkozta Kevin Waring főfelügyelő, a Northumbria rendőrség munkatársa, aki hozzátette: a nyomozásnak egyelőre egy korai szakaszában járnak. A területet tulajdonló National Trust szintén döbbenetének és elkeseredettségének adott hangot az ügyben.

A szakértők elmondták: a fa közel 200 éves lehetett, amely fontos és ikonikus eleme volt a tájnak, éppen ezért sokat jelentett a helyi közösségnek, illetve mindazoknak, akik ellátogattak a környékre.

Nagy valószínűség szerint a kivágott fát már nem lehet megmenteni.