A sertéspopuláció apadása idén már a vágásszámokban is megmutatkozott: áprilisig az Európai Unióban átlagosan 9 százalékos volt a vágóhídra kerülő sertések csökkenése, de a többi vöröshús-féléknél is ez a tendencia figyelhető meg Európa-szerte. 

Magyarországon azonban a visszaesés még ennél is drasztikusabb volt, ami nem kedvez a magyar húságazatnak: mindez a legérzékenyebben a sertéstenyésztőkön, rajtuk keresztül pedig a fogyasztókon csapódik le – írja a Helló Vidék. 

A magyarok húsfogyasztását tekintve ugyanis sertésből fogy a legtöbb: a KSH legfrissebb adatai szerint éves szinten 29 kilogramm, míg marhahúsból szinte csak a tizede, 3 kilogramm, vagyis a magyar embereket a disznóhús ára és annak változása foglalkoztatja a leginkább.

Dúl az árháború a boltokban

Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint átlagosan 1600 forintba kerül, viszont Raskó György agrárközgazdász becslései szerint a sertéscomb fogyasztói ára átlagosan 30-40 százalékkal magasabb lehetne a kötelező akciók nélkül az árstop kivezetése óta.

Ráadásul elárasztotta az országot az import sertéshús. Nagy tételben jelentek meg a Lidl polcain nemrégiben a németországi sertés darálthús-termékek. Ezek a hasonló, de magyar gyártású árunál jóval olcsóbban kerültek forgalomba, és a német diszkontlánc jelentős, 13-17 százalékos akcióval kínálja őket. Így például az 500 grammos, 30 százalékos zsírtartalmú kiszerelés 949 forintba kerül, miközben az ugyanilyen, de magyar származású termék már 1049 forint. A német áru árelőnye tehát 100 forint, mintegy 10 százalékos. 

Nekiment a Baromfi Termék Tanács a Lidl olcsó baromfihúsainak

A szakmai szervezet szerint az árazás alkalmas lehet arra, hogy letörje a belföldi baromfiárakat. Épp ez a problémájuk.
Bővebben

Az érem másik oldala, hogy mi várhat a magyar sertésbeszállítókra, hiszen a hatékonyságnövelő fejlesztéseket gátolja, hogy késlekednek az uniós források és magasak a hitelkamatok, ezért egyelőre maradnak a magasabb árak a hazai termékek esetében.