A Ryanair Európa legnagyobb légitársasága az utasok számát tekintve, a múlt hétvégén több mint 2 millió foglalást valósított meg, ezzel minden versenytárást megelőzve – nyilatkozta Michael O'Leary, a légitársaság vezérigazgatója Londonban. 

Az euronews.com tudósítása szerint Michael O'Leary a Nagy-Britanniában közelgő recesszióról és más európai gazdaságok lassulásáról beszélve azt mondta: „jelenleg semmi jelét nem látjuk ennek.”

Ryanair-vezérigazgató szerint a foglalásaik legerősebb piaca a Nagy-Britanniából európai úti célokra, például Spanyolországba és Portugáliába tartó járatok voltak, már a húsvéti és a nyári időszakra vonatkozóan.

Úgy tűnik, hogy nagyon nagy a kereslet az olcsó utak iránt, és szerintem az emberek aggódnak amiatt, hogy nyáron emelkedni fognak az árak, ami szerintem emelkedni is fog, ezért ilyen magasak a foglalási számok már januárban

– mondta a légitársaság vezérigazgatója.

Az utazási kedv marad, még az árak emelkedése ellenére is

Michael O'Leary azt is elárulta, hogy a légitársaság nagyon erős nyári szezonra számít, és arra, hogy az általános áremelkedés 10 százalék alatt marad a piacon.

A Ryanair-vezér előrejelzése szerint a repülőjegy árak azért is emelkednek tovább, mert az európai légi utazási piac kapacitása továbbra is korlátozott.

Michael O’Leary elmondta, hogy a magasabb kamatkörnyezetre való áttérés előnyhöz juttatja a Ryanair-t a versenytársakkal szemben, mivel saját gépekkel repülnek, ellentétben a versenytársakkal, akik gépeik nagy részét lízingelik, megemelve az üzemeltetési költségeiket.

Míg a Ryanair többet repül, mint a 2020-ban kitört koronavírus járvány előtt, addig versenytárs légitársaságok, mint például az easyJet, a British Airways vagy a Lufthansa továbbra is ott tart, ahol 2019-ben voltak

 – nyilatkozta a vezérigazgató.

A jövőre nézve Michael O'Leary megismételte előrejelzését, miszerint az európai légi közlekedési ágazat további konszolidációra készül a következő években, és ezeknek a folyamatoknak az ő légitársasága lehet a legnagyobb nyertese.