A portál megvizsgálta, hogy mit okoz a futball szerelmeseinek az RTL becsúszása a BL-közvetítésbe, mennyibe kerül ez nekünk, és milyen változásokkal jár, hogy kereskedelmi szereplő lép az eddig ingyenes pályára.

Mint ismert, az RTL kapta az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogait a 2024-25-ös szezontól, hozzájuk került a játéknapok közvetítésének „A-csomagja”. Ez azt jelenti, hogy a német hátterű médiacég térfelén pattog a labda, eldöntheti, hogy a keddi és a szerdai játéknapokon mely mérkőzéseket tűzi műsorra.

A megállapodás értelmében három szezonon át, története során először az RTL Magyarország lesz az UEFA bajnokok ligája otthona.  

Az RTL Magyarországhoz kerültek továbbá a Bajnokok Ligája úgynevezett „B csomagjának” digitális közvetítési jogai is. Az RTL közvetíti továbbá az UEFA Európa Liga és az UEFA Európa Konferencia Liga B csomagjának csütörtöki mérkőzéseit is, ami összesen 323 meccset jelent.

Zsebbe nyúlt az RTL, nem is kicsit

A megállapodás összegét csak becsülhetjük, hiszen az RTL ezt üzleti titokként kezeli. A saccoláshoz jó alapot nyújtanak az MTVA háttérinformációi, melyek szerint a közszolgálati tévé évente 6-7 millió eurót fizethetett az előző, 2021-2024-es időszakban. A lap információi szerint most pedig évi 7-8 millió euró körüli összeget adott volna a BL-jogokért.

Erre licitálhatottt rá az RTL, a lap iparági forrásai szerint egy évente 10-11 millió eurós – hozzávetőleg 4 milliárd forintos – összeggel.

Hatalmas meglepetést okozott az RTL Magyarország több millió eurós lépése, ugyanis meglehetősen gyenge tavalyi évet zárt a cég, és tavaly ősz óta lemaradt nézettségben nagy riválisa, a TV2 mögött. Az elmúlt években a BL-meccseket az M4, az MTVA sportcsatornája közvetítette, ide csúszott be most az RTL Magyarország. 

A merész lépés hátterében a portál beszélgetőpartnerei szerint

az RTL előremenekülő stratégiája állhat, a nehéz időszakban így akarja népszerűsíteni a digitális platformját, az RTL+ streamingszolgáltatást.

A kereskedelmi csatorna azt az üzenetet hordozza, hogy minden meccset le tud adni a streamingcsatornáján. 

Mostantól máshogy nézzük a focit: az RTL jó pénzért elhúzhatja az MTVA BL-nótáját

Becslések szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontva hozzávetőlegesen 100 millió forint körüli költségbe is belekerülhet az RTL Magyarországnak, ha valóban megszerezte az UEFA Bajnokok Ligája „A típusú” közvetítési jogait. Bővebben>>>

Az Index iparági szakértői szerint az RTL azért is fordulhatott a drága sportjogokhoz, hogy ezzel próbálja kompenzálni a hagyományos tévés piacon elszenvedett vereségét.

És akkor számoljunk...

Évente közel 4 milliárd forintos bevételt kellene szereznie a kereskedelmi csatornának, hogy ne veszteségesen kerüljön ki az üzletből. 

Alsó hangon 145 ezer új előfizetőre lenne szüksége az RTL+-nak.

 

Iparági források szerint ez közel lehetetlen vállalkozás, mivel egy átlagos BL-meccset ingyen sem néznek meg olyan sokan az M4-en, hozzávetőleg 200 ezer emberről beszélhetünk. Ha a nézőket fizettetni akarjuk, akkor 30-40 ezernél többen nem kíváncsiak a meccsekre – állapították meg lapnak iparági források. Hozzátették, hogy egy kiemelt mérkőzés, például egy döntőbe jutást jelentő tétmeccs, illetve maga a BL-döntő hozhat nagyobb, akár félmilliós nézettséget.

Egy átlagos Fradi meccs 400-500 ezer embert érdekel, ennek már ha a húsz százaléka hajlandó fizetni, az jónak számít

– árulta el az egyik beszélgetőpartner. Ha viszont ezért pénzt kér az RTL, akkor jó eséllyel a lojális ügyfelek helyett inkább elégedetlenkedő emberekre számíthat. 

Ezen a ponton számolhatta el az RTL

Az RTL valószínűleg a nemzetközi tapasztalatokra alapozta a számításait, ami nem teljesen azonos a magyar médiaviszonyokkal, mert amíg a nagy piacokon a BL-ben akár négy német csapat is szerepel, nálunk korántsem ez a felállás.

Egy Dortmund- vagy Bayern München-meccsnek sokmilliós nézőtábora van, akik szívesen előfizetnek, hogy láthassák a mérkőzéseket. Ha egy osztrák vagy cseh példát nézünk, akkor egy Red Bull Salzburg rendszeres résztvevője a BL-nek, és a cseh Slavia Praha is rendszeresen bekerül a csoportmeccsekbe, az Európa-ligában rendszeres résztvevők. Erre mondhatjuk, hogy hát a Fradi is ott van az EL-ben, és van esélye a BL szereplésre is. 

A nagy különbség viszont az, hogy a magyar médiatörvény szerint a magyar érdekeltségű BL-meccseket és EL-mérkőzéseket a médiaszolgáltató köteles ingyenesen elérhető platformon közvetíteni.

Egyébként az Európa-liga „A” jogokat az MTVA megnyerte, tehát ha az Európa-liga-csoportkörbe kerül be a Fradi, akkor ugyanúgy az M4 csatornán lehet nézni.

Minden más streamingmeccsre viszont elő kell fizetni, és az iparági szakértők szerint a nagyobb várható jövedelem miatt a legizgalmasabb meccsek válhatnak fizetőssé.

A fradisták tehát megmenekültek, viszont akinek igazán széles az érdeklődési köre, annak ez zsebbe nyúlós lesz. Ezzel azonban csorbát szenvedhet a csatorna megítélése. Emlékezzünk, hogy korábban az NB1-es meccsek közvetítése miatt kapott hideget és meleget az RTL, amikor a csatorna miatt délben kellett a bajnoki meccseket lejátszani.