A hívatlan karácsonyi vendégek, azaz a rovarok elleni védekezésként érdemes a fenyőfát előkezelni, mielőtt bevinnénk a házba, a lakásba – figyelmeztet a hellovidek.

Mivel a fák jellemzően raktárakban, udvarokon, kertészetekben tartózkodnak a kivágás után, így a növényen élő kártevők, rágcsálók és bogarak nem biztos, hogy azonnal elmenekültek az ágak és a kérgek közül.

A fenyőben megbújó állatok a következők lehetnek:

  • szúbogarak;
  • levéltetvek;
  • pajzstetvek;
  • atkák.

Mit tudunk tenni ellenük óvintézkedésként?

Miután megvásároltuk a fenyőt, hagyjuk kint a teraszon, az udvaron, a kertben legalább 24 órára, hogy megadjuk a lehetőséget a fán lévő kártevőknek, hogy távozzanak.

Ha azt vesszük észre, hogy néhány bogár jelen van, érdemes megrázogatni a fát. Ha ezzel sem tudtunk megszabadulni a bogaraktól, akkor fújjuk be valamilyen rovarírtó permettel. Fontos, ha ilyen terméket használunk, még egy napot legalább kint kell hagyni a fát a szabad levegőn, hogy minden illatanyag, ami esetleg irritációt okozna, elillanjon.

A fa átporszívózása is működő megoldás lehet, amitől nem kell félni, mert a fa ilyenkor erősen tartja még leveleit, nem tudunk benne kárt tenni. Ha odaférünk az ágakhoz, tövekhez, ezt is ki lehet próbálni.

Bár a fa rovarölő szerrel való permetezése csábító lehet, mégsem ajánlott. A kereskedelmi és vegyi rovarirtó szerek irritálhatják az embert és veszélyesek a háziállatokra. Még rosszabb, hogy a legtöbb nagyon gyúlékony (különösen az aeroszolok), és tűzveszélyt okozhat.

A kovaföld por azonban számos mászó rovar ellen hatékony, nem foltosodik és szagmentes. A porral való érintkezés vagy lenyelés után a rovarok 48 órán belül elpusztulnak. Ilyenkor csak annyit kell tennünk, hogy egyszerűen leporoljuk a fát kovafölddel még kint, majd lerázzuk a felesleget, mielőtt bevinnénk. 

Megjelent az országos büdösbogár-térkép

Ahogy egyre hűvösebbek az éjszakák, tömegesen hagyják el eddigi felségterületüket a poloskák. A megjelent országos poloskatérképpel jobban felkészülhetünk arra, hogy hova próbálnak meg a legnagyobb számban áttelepülni. Bővebben --->