A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) közgyűlésén elfogadták az igazgatóság javaslatát és 390 forint osztalékot fizet majd a gyógyszercég a részvényeseinek június 15-től, 74 millió részvény gazdája szavazott mellette, 21 millió pedig ellene voksolt. 

A Richter éves rendes közgyűlésén a részvényesek 51,87 százaléka jelent meg, a közgyűlés határozatképességéhez a részvényesek ötven százalékának plusz egy részvényesnek kell jelen lenni.

Ebben az évben a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, mint részvényes tett egy másik javaslatot az osztalékfizetésre. Eszerint 90 milliárd forint osztalék kifizetését javasolták a 2022-es üzleti évre vonatkozóan. Ezt a Richter igazgatósága megtárgyalta, de a javaslattal nem értettek egyet. Ez a Corvinus-javaslat egyébként 483 forintos osztalékfizetést jelentett volna.

A Corvinus-javaslatra 23 millióan szavaztak igennel, nemmel pedig 50,9 millióan.

A közgyűlésen Chikán Attila, a felügyelő bizottság elnöke azt mondta: a felügyelő bizottság 390 forintos osztalékot javasolt. Ez a részvényekre összesen 72,7 milliárd forint osztalék kifizetését jelenti. Tavaly egyébként 225 forint osztalékot fizetett a Richter.

A kis részvényesek érdekeit képviselő Korányi G. Tamás egyetértett a közgyűlésen a 390 forintos osztalékkal, egy másik felszólaló Tallósy István szerint pedig a Corvinus-javaslatát a 483 forintot kellett volna elfogadni a közgyűlésnek.

Erről az extra adóról beszélni kell

Az organikus növekedés mellet szükségesek az akvizíciók, amire 1,5 milliárd eurót költött a Richter az elmúlt 15 évben, mondta Bogsch Erik, a Richter elnöke.

A 2022-es évet befolyásoló külső tényezők között említette az orosz-ukrán háborút, az inflációt, valamint azt az extra adót, amit tavaly év végén vetett ki a kormány a gyógyszeriparra. A Richter 28 milliárd forintot fog a költségvetésbe extra adóként befizetni. A különadóról nem egyeztetett a kormány a gyógyszercéggel, Bogsch Erik szerint erről pedig beszélni kellene.

Orbán: ez az inflációs környezet nem kedvez nekünk

2022-ben a Richter Csoport 800 milliárd forint árbevételt ért el, a gyógyszercég tisztított EBIT-je- a 200 milliárd forintot is meghaladta, mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a közgyűlésen. A konszolidált árbevétel 27 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az adózott eredmény 171 milliárd forint volt.

A cégvezető egy hullámvasúthoz hasonlította a tavalyi évet.

A forgalomnövekedés túlnyomórészt a gyógyszer szegmensből érkezett, emelte ki. A cég működési költségei 13-24 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest, tudatosan emelték a kutatás-fejlesztésre fordított összeget is, ami jóval meghaladta a 70 milliárd forintot is - sorolta a számokat Orbán Gábor.

 

A tisztított EBIT 44 százalékkal nőtt, aminek 60 százalékát a cariprazin adta. A tisztított üzemi eredmény emelkedése 20 százalékos volt.

2023-as évvel kapcsolatban megjegyezte: a gyógyszeriparnak nem kedvez az az inflációs környezet, amiben tavaly találták magukat. A gazdasági kilátások is inkább romlottak az elmúlt időszakban, azokon a piacokon, ahol a Richter jelen van. Összteljesítmény tekintetében a Richter Európa több országában a top3 gyógyszercég között van, Oroszországban a top ötben vannak.

Kiemelte: ebben az inflációs környezetben a Richternek javítania kell a versenyképességén, mondta záró szavaiban Orbán Gábor.

A Richter vezérigazgatója, abban reménykedik, hogy a hazai jogszabályi környezet ehhez hasonló árbevételt a jövőben is lehetővé tesz a kőbányai gyógyszercég számára.