Új, ingyenesen elvégezhető tanfolyamot tett elérhetővé alkalmazásában a Revolut. Céljuk, hogy felvilágosítsák az ügyfeleket a banki csalásokról, ami egyre gyakoribbá vált hazánkban is. Eszközöket és technikákat is mutatnak, amelyek használatával megvédhetik a pénzüket – teszik hozzá.

A fintech cég megbízásából a Dynata végzett felmérést, amelynek eredményeiből kiderül, hogy a fogyasztók

  • 77 százalékának feltűnt az online csalások számának növekedése,
  • 35 százalékuk az elmúlt egy évben csalás áldozata lett,
  • 36 százalékuk pedig ismer olyat, akivel ez megtörtént.

A Revolut kutatása szerint a befektetési, a megszemélyesítő és a vásárlási csalások a leggyakoribbak. A válaszadók kevesebb mint 20 százaléka véli úgy, hogy megelőzhető lett volna a legtöbb csalás.

A Facebookos csalásokat nem nagyon ismerik

A fogyasztók 41 százaléka még sosem hallott a közösségimédia-platformokon történő banki átverésekről. Korábban mi is írtunk a piactereken történő csalásokról, most a Facebook Marketplace került a hackerek célkeresztjébe. A csalás elsősorban azokra irányul, akik valamilyen terméket árulnak a virtuális piactéren. Erről ITT írtunk részletesen.

14 százalékuk a hamis hirdetéseket sem veszi észre, pedig rengeteg intő jel van. Ezek hitelességét meglepő módon a válaszadók kevesebb mint kétötöde ellenőrzi.

Így néz ki a kurzus

Egy általános bevezető után a vásárlási, befektetési, megszemélyesítő és számlaátvételi csalásokról szól egy-egy modul, így összesen öt részt lehet elvégezni.

A leckékben ismertetik a csalások különböző típusait, illetve azt, hogy ügyfeleik hogyan védekezhetnek ezek ellen. Valós példákkal szemléltetik, hogyan is néznek ki ezek az átverések. Minden modul végén teszt segítségével ellenőrizhetik tudásukat a fintech cég ügyfelei.