Minden második 14 éven aluli gyermek több, mint 3 ajándékot fog kapni idén karácsonyra, leginkább játékot, könyvet és ruhát találnak majd a csomagolópapír alatt, a REGIO JÁTÉK felmérése alapján. Becslésük szerint az átlagos kosárérték a tavalyi szezonhoz képest online 3,5 százalékkal 15.500 forintra nő, míg hagyományos áruházi vásárlás esetében 10 százalékos növekedés mellett 12 ezer forintot költenek a vásárlók egy alkalommal átlagosan idén. Az ünnepi játékszezonról kérdeztük Gyaraki Dávidot, a REGIO JÁTÉK ügyvezető helyettesét.

Milyen szezonra számítanak idén az elmúlt évekhez képest?

Éppen az év utolsó másfél-két hónapja a legforgalmasabb nálunk, ezért pontosan nem látjuk még az év alakulását. Egyelőre lassulást érzékelünk a piacon, az alap megélhetési-, rezsi-, élelmiszer-, üzemanyagárak növekedése erősen érezteti a hatását.

Az Önök felmérése szerint a No.1 játék lehet idén ünnepek előtt a diavetítő. Mitől nagy kedvenc?

A diavetítő nem visszatérő, mindig a karácsonyi játékok élmezőnyében van. A népszerűségét az okozhatja, hogy a szülőkben nosztalgikus érzést kelt, a gyerekeknek pedig óriási élmény tud lenni a diavetítőzés. A tévéképernyő helyett kiváló választás, hiszen a diafilmmel saját szavainkkal, gesztusainkkal és hangunk játékával kelthetjük életre a szereplőket.

Az eddigi eladások alapján van-e valamilyen hatalmas slágertermék a piacon?

Az idei karácsonyi szezonban az említett diavetítő, a LEGO készletek, valamint a kreatív- és fejlesztőjátékok lesznek a slágerek, de a társasjátékok és az interaktív plüss játékok – például nagy kedvenc most a Bibis Maci – népszerűsége is kitart.

Milyen fajta LEGO a menő idén?

Minden korosztályban sláger, főleg karácsonykor, amikor nagyobb értékű ajándékot kapnak a gyerekek. A széles termékkínálatban mindenki megtalálja a kedvencét, az egészen kicsiknek a Duplo remek választás, a kislányok a Friends készleteket imádják, míg a fiúk a City vagy a Minecraft játékokat. Nagyon sok filmhez, meséhez készülnek játékok (pl. Star Wars, Ninjago, Disney, Harry Potter). Az idei újdonság a LEGO DREAMZzz™, ami a hasonló nevű tévéműsor szereplőin és történetein alapul.

Tart-e még a nyári Barbie-láz vagy csak fellángolás volt? Babáznak még a kislányok?

A Barbie babák is népszerű játékok mindig, persze idén még nagyobb löketet adott a film, de maga a babázás sem megy ki a divatból. Ez a játék a szórakozás mellett számos készséget fejleszt (kreatív gondolkodás, finommotorika, szociális készségek, kifejezetten az empátia), ami nemcsak a kislányoknak, hanem kisfiúknak is hasznos. A változatos játékot segíti, hogy nagyon sokféle baba létezik: interaktív babák, játék baba babakocsival, babaházak rengeteg kiegészítővel.

Van-e olyan rajzfilm, animáció, ami óriási játék-keresletet generál jelenleg?

A Netflixen futó Gabi babaháza című sorozat miatt nagyon nagy a kereslet a Gabi babaházra, ahol a sorozat ikonikus szereplőivel lehet játszani egy 4 emeletes, mintegy 60 cm magas házban, sorozathű kiegészítőkkel, lifttel, hanghatásokkal felszerelve.

Puzzle, társasjátékok, milyen termékeket szeretnek a mai gyerekek közülük?

A fiatalabb, 4-8 éves korosztálynál a toplistánkat a Zingo Játssz és tanulj!, a Lotti karotti, a Pancs Mancs, a Rosszcsont és a Mohó mókus, míg 8-12 éves korosztályban a Minecraft mágneses útijáték, a Szócsengő, a Gazdálkodj okosan, a Hotel és a Zsivány cicák vezetik. A pörgős, vicces és szórakoztató társasokat szeretik a gyerekek.

Divat-e még, hogy felnőttek lepik meg egymást társasjátékkal?

A világjárvány adott egy erőteljes löketet a felnőttek körében a társasjátékozásnak, sokan akkor fedezték fel ennek az örömét, és azóta is szívesen játszanak. Időtálló, szórakoztató, és minőségi idő tölthető általa a családdal vagy a barátokkal.

Eltér a magyar vevők ízlése a szomszédos országok vásárlóitól?

A világ játékpiaca is nagyon globalizált, többségében elmondható, hogy a világon kapható játékok nagy része között teljes átfedés van. A legnépszerűbb márkák itthon és külföldön is ugyanazok, például a LEGO, Barbie, Hot Wheels vagy a Fischer-Price, csak, hogy néhányat említsünk. Ízlésben nincs nagy különbség a szomszédos országokkal, inkább Európa-Amerika és az ázsiai országok között vannak a játékokban érzékelhető különbségek.

TOP 10 játékkategória a 2023-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK várakozása szerint:

  1.  Társasjáték, kártya
  2. LEGO
  3. Autó, jármű
  4. Kreatív, fejlesztő játékok
  5. Baba és babakocsi
  6. Bébijáték és kellék
  7. Szerepjáték
  8. Plüss
  9. Játékfigura
  10. Diavetítő, diafilm

 

TOP 10 játék a 2023-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK várakozása szerint:

  1. Diavetítő
  2. LEGO Classic kreatív színes kockák
  3. 60 másodperc társasjáték
  4. Hotel társasjáték
  5. Gravitrax Junior készletek
  6. Bibis Maci
  7. Zingo
  8. Rosszcsont
  9. Biztee interaktív digitális kisállat
  10. Gaby babaháza