Több édesítőről is kiderült már, hogy károsak az egészségre, az egyik természetes változat némi módosítás után akár életmentő is lehet, és segíthet a hasnyálmirigyrák kezelésében – írja a hvg.hu.

 Az egyik gyakran használt természetes édesítőszer, a sztívia életet is menthet – a Hiroshimai Egyetem kutatói szerint ugyanis, ha egy banánlevélből származó baktériumból fermentálják, képes lehet a hasnyálmirigyrákos sejtek elpusztítására. És eközben még az egészséges vesesejtekben sem tesz kárt.

Mint a SciTechDaily azt írja: ez az erjesztési eljárás a mikrobiális biotranszformáció révén felerősíti a növény természetes tulajdonságait, létrehozva egy igen erős vegyületet, a klorogénsav-metilésztert (CAME).

Ez a fermentált sztívia kivonat laboratóriumi körülmények között jelentős rákellenes hatást mutatott, és új utakat nyithat a probiotikum-alapú rákterápiák előtt.

A Journal of Molecular Sciences tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői kiemelik: a hasnyálmirigyrák erősen invazív, és hajlamos az áttétképzésre – ráadásul jelentős mértékben ellenáll a meglévő kezelési módoknak, így például a műtéti beavatkozásoknak, valamint a sugár- vagy kemoterápiáknak.

A sztívia esetében a mostani, fermentációs eljárás megváltoztatja a sztívia-kivonat szerkezetét, és új bioaktív metabolitok kialakulását eredményezi. Ezek olyan vegyületek, amelyek befolyásolni tudják a biológiai rendszereket. A szakemberek több mint 1300 tejsavbaktérium-törzset izoláltak, majd értékelték ki az egészségügyi hatásaikat. Ezeket gyümölcsökből, zöldségekből, virágokból, valamint gyógynövényekből nyerték ki. A sztívia esetében a kutatók egérkísérleteket terveznek, hogy jobban felmérjék és megértsék a pontos hatásokat az egész szervezetre vetítve.