Múlt héten rendezték meg a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói témahetet, amelynek célja felhívni a figyelmet a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, a vállalkozói kedv megteremtésének és az üzleti ismeretek megalapozásának lehetőségeire az általános- és középiskolás korosztály körében. 

Országszerte több mint 1 250 iskola több mint 200 ezer diákja vett részt, amelynek keretében 15 ezer rendhagyó tanórát tartottak 650 önkéntes óraadó bevonásával. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az idén januárban megalakult Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége (MBTSZ) szakértő munkatársakat delegált, akik három oktatási intézményben tartottak rendhagyó tanórákat „Pénzügyi életleckék” címmel.

Fontos tudás a fiataloknak

Az MBTSZ szakértői általános- és középiskolás korosztályú diákok rendhagyó tanóráit alakították át tanulságos pénzügyi életleckékké. Beszéltek többek között a megtakarítási formák, a hitelfelvétel és a kamatszámítás részleteiről, valamint a biztosítások fontosságáról, hiszen manapság a diákok már egyre korábban kerülnek aktív kapcsolatba a pénzügyekkel. 

„Közgazdászként és pénzügyi szakemberként fontosnak tartom a fiatalok pénzügyi tudatosságának elmélyítését, előadás közben is erre fókuszáltam. Nagyon remélem, hogy ezt a tudást hasznosítják majd, amikor az első hitelfelételüket intézik” – mondta Koppány Péter közgazdász és pénzügyi szakértő.

„Minden olyan alkalom, amit arra szánunk, hogy a fiatalokat edukáljuk, termékeny táptalajra talál. Számomra kiemelten fontos, hogy az információs társadalomban, amikor elképesztő mennyiségű impulzus éri ezt a korosztályt, valaki ne csak „pénz használó” legyen, hanem teljesen tudatos pénzkezelő” – összegezte a témahéten szerzett tapasztalatait Martonosi Edit, az MBTSZ ügyféledukációért felelős bizottságának elnöke.

Szojka Edina, az MBTSZ képzésért és minősítésért felelős bizottságának elnöke kiemelte: hatodikosoknak és nyolcadikosoknak tartott előadást, és meglepődve tapasztalta, hogy a fiatalabb korosztály mennyire tájékozott és milyen szakszerűen fejezi ki magát a pénzügyekkel kapcsolatban.