Parragh László egy konferencián úgy fogalmazott: a Kamara az elsők között realizálta az infláció problémáját. „Őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel.″ – tette hozzá a vg.hu szerint. Hozzátette, már 2019-ben felhívták erre a figyelmet és már akkor is tartósnak látszódott a probléma.

Kamara elnöke régóta kritikusa a Magyar Nemzeti Bank tevékenységének, a lap szerint ugyanakkor ezúttal az eddigieknél is keményebb üzenetet küldött. Úgy fogalmazott, „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá.″

Parragh a jegybank veszteségtérítése kapcsán intézett kritikát a Magyar Nemzeti Bank felé. Úgy véli, valakinek ki kell fizetnie ezt a számlát, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy ez már elúszott.

A Kamara elnöke szerint belső erőforrásokra épülő növekedési modellre van szükség, amiben nagy szerepet kap a kedvezményes kamattámogatású Széchenyi-kártya program, ugyanakkor muszáj lenne a kamatszinteket csökkenteni, hogy a hitelezés fenntartható legyen.

Hozzátette, a problémák nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amivel csinálták őket, „de ugyanazokkal az emberekkel se.”

Nagy Márton: reméljük, nem vakul meg a jegybank

A gazdaságfejlesztési miniszter szintén felszólalt a lap konferenciáján, ahol úgy fogalmazott: „túl vagyunk a fordulaton, jövünk ki a viharból.” Ezt azzal indokolta, hogy szeptemberben hosszú idő után nőttek a reálbérek. Másfelől viszont a reálkamat is pozitív lesz – tette hozzá. Hozzátette, szerint az a gond az MNB-vel, hogy kizárólag az infláció letörésével foglalkozik.

A jegybankról a miniszter úgy vélekedett, hogy az „küklopszüzemmódban működik”, és reméli, hogy „nem vakul meg”. 

Matolcsy György már száz évre tervez

Az Egy övezet, egy út (BRI) kezdeményezés elindításának első tíz éve egyértelmű siker - erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Budapesten, az MNB és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének közös, Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián.
Bővebben--->