Az MBH Bank idén is reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság körében, amely a párkapcsolatban élők pénzügyi szokásait vizsgálta. A felmérésből kiderült, hogy

  • a megkérdezett párok 69 százaléka együtt kezeli a jövedelmeiket;
  • 41 százalékuk pedig közösen vezetett bankszámlával is rendelkezik;
  • a párok fele tervezi meg előre a családi költségvetést;
  • a nők és a férfiak is azt szeretnék, ha partnerük tudatosabb lenne a pénzügyek megtervezésében és megfontoltabban döntene a kiadásokról. 

Sokkoló adat a közös számlákról

A tavalyi évhez képest több mint 10 százalékkal növekedett azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idei évben már 69 százalékuk jelölte meg ezt a választ.

A közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája,

azonban 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is. A kutatás eredményeiből kiderült – ahogyan tavaly, úgy idén is – az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50 százalékos a megosztott számla előfordulási gyakorisága.

A párok 30 százaléka külön intézi pénzügyeit, többnyire változó arányban finanszírozzák a szükséges kiadásokat, csak néhány tétel esetében figyelhető meg nagyobb arányú eltérés a partnerek között.

A külön kasszán élő válaszadók esetében a férfiak nagyobb arányban finanszírozzák a ház körüli javításokat, a hitelek törlesztését és az autóval kapcsolatos költségeket, míg jellemzően a nőkre hárulnak a gyermekek ellátásával, illetve a napi bevásárlással kapcsolatos kiadások.

A rezsit a válaszadók 51 százaléka partnerével közösen fizeti, akik nem együtt fizetik, azok a párok inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt.

Közös élet, közös megtakarítás

A hitelintézet által végzett felmérés rámutatott, hogy a megkérdezett párok 53 százaléka esetében a közös megtakarítás mindkettőjük jövedelméből adódik össze. A megtakarításokkal kapcsolatos kérdésekben az összes vonatkozó kategóriában – „Miben tartsuk?”, „Milyen időtávot, lekötést válasszunk?”, „Milyen kockázatú megtakarítást válasszunk?” és „Milyen bankot, szolgáltatót vagy tanácsadót válaszunk?” – vagy a férfiak döntenek, vagy pedig együtt hozzák meg a döntést, a hitelfelvétellel kapcsolatos kérdésekben a párok háromnegyede közösen dönt. A kutatás szerint a párok továbbra is döntően őszinték a pénzügyeikkel kapcsolatban:

titkos tartozásuk csupán 8 százalékuknak volt, míg titkos félretett pénzzel 21 százalékuk rendelkezik.

„A tudatosság nélkülözhetetlen a stabil pénzügyi háttér megteremtéséhez, különösen igaz ez, amikor közösen kell döntéseket hozni pénzügyekben. Kutatásunkból kiderült, hogy a megkérdezett párok fele készít valamilyen időtávra költségvetést.

A bevételek és kiadások folyamatos nyilvántartásával pontosabb képet kaphatunk egy háztartás költségvetéséről, és könnyebben tudunk döntést hozni olyan fontos kérdésekben, mint egy hitelfelvétel vagy megtakarítás, valamint könnyebb összehangolni a pénzügyi célokat és közösen megtervezni az ahhoz vezető utat. Mindebben segíthet a bank pénzügyi tanácsadással, megoldásokkal, ezért ne féljünk felkeresni szakértőt

– hívta fel a figyelmet Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

Arra a kérdésre, hogy miben kellene fejlődnie a másik félnek a pénzügyek terén, a nők és a férfiak egyhangúlag a pénzügyek tudatos megtervezését emelték ki. Emellett

a nők több mint harmada szeretné, ha partnere megfontoltabban döntene a kiadásokról, illetve többet spórolna.

A férfi válaszadók 31 százaléka emelte ki a spórolást, majdnem ugyanennyien a körültekintő kiadásokat.