Hétfőn országszerte több helyen havazott, emiatt újra aktuálissá vált a behavazott szélvédős autók fizetős parkolás.

Lehet vagy nem lehet?

A parkolójegy ugyanis a havazáskor nem látszik. A Napi.hu korábban utánajárt, hogy mi a helyzet ebben az esetben, mert több internetes beszámoló szerint a parkolóőrök nem nyúlhatnak az autóhoz, azaz nem kotorhatják le a havat az autó szélvédőjéről, hogy megnézzék, van-e érvényes jegy.

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, Sárdi Judit tavaly decemberben kérdésünkre azt monda: nem ismert olyan jogszabályi előírást, amely kimondaná, hogy a parkolóőröknek tilos hozzáérniük az ellenőrzött autóhoz. Így jogosultak félresöpörni a havat vagy akár ősszel a faleveleket. A műveletnél persze vigyázniuk kell arra, hogy ne tegyenek kárt a kocsiban, például nem karcolhatják meg a szélvédőt. Az persze más kérdés, hogy az ellenőrök a behavazott autónál valóban lekotorják-e a havat.

Sárdi szerint arra sincs egységes jogszabály, hogy hóeséskor kötelezően ingyenes legyen a parkolás. Az egyes önkormányzatok, parkolási cégek azonban megtehetik, hogy havazáskor ingyenessé teszik.

Változás jön a parkolásban

A havazástól teljesen függetlenül jövőre változások jönnek a budapesti parkolásban a Fővárosi Közgyűlés múlt heti döntése szerint.

2020 júliusától kizárólag a kerületi önkormányzatok által létrehozott szolgáltatók végezhetik majd a parkolási díjfizetés ellenőrzését, és csak ezek szabhatnak ki pótdíjat. Ritkítják majd a parkolóautomaták sűrűségét is.