Roszatom Vitalij Poljanyint nevezte ki a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának november 20-tól – közölte az orosz atomenergetikai konszern kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az eddigi igazgatóhoz, Alekszandr Mertenhez tartoznak továbbra is a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

Vitalij Poljanyin kinevezése előtt a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, az atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet. A Paks II. Atomerőmű projekt a 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar kormányközi egyezmény, és az új erőmű építését célzó három szerződés alapján valósul meg.

A belarusz atomerőművel akadt egy kis gond

Az olasz gyártmányú mérőtranszformátorok zárlata miatt kapcsolta le a Belaruszban épülő atomerőmű első blokkját az elektromos védelem éppen három évvel ezelőtt. Az eseményről Vitalij Poljanyin építésvezető tájékoztató Kommerszantot. Az orosz lap azért kérdezte akkor a szakembert, mert az asztarveci atomerőmű első blokkja 2020. november 8-án, mindössze hat nappal azután, hogy rákapcsolták az országos villamosenergia hálózatra, le is állt.

Vitalij Poljanyin
Vitalij Poljanyin
Kép: Roszatom

Poljanyin – aki az orosz Roszatomhoz tartozó, külföldön orosz atomerőműveket építő ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke is – azt hangsúlyozta, hogy a helyzet egyáltalán nem kritikus, sőt, az ilyen esetek mindennaposak az üzembe helyezések során. A Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (INES-skálán) a mostani leállás nullás besorolású, a nukleáris- és a sugárbiztonsághoz pedig semmi köze – írta meg a vg.hu alapján a Magyar Nemzet.

Az építési engedély bő egy éve jött ki

A Paks II. Atomerőmű építésére vonatkozó létesítési engedélyt 2022 augusztusában adta ki a magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkal felszerelt Paks II. Atomerőmű kulcsrakészen fog megépülni.

A Paks II. Atomerőmű az első orosz projekt az Európai Unió területén. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern megrendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki - közölte a Roszatom.