A programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) állítólag nem készült el program indulásához szükséges technikai részletekkel, azaz a nyomtatványok, az informatikai rendszerelemek és a részletesebb termékspecifikációk sem állnak még az induláshoz rendelkezésre.

A Portfolio minderről két, egymástól független piaci forrásból értesült, ahogy arról is, hogy mindennek az oka nem a pénz kérdése, vagyis nem a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg finanszírozásával van a baj.

A lap szerint a szakmai konzultációk a program kapcsán folyamatosak a közvetítő bankokkal, akik már készen állnának az indulásra, azonban egyelőre a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányos.

A hiteltermék indulására az önkormányzatok is készültek, azzal a szándékkal, hogy az igénylőknek segítenek a hiteligénylésben. Ugyanakkor az energetikai korszerűsítéssel fogllakozó vállalkozók is megnövelt kapacitással várják, hogy a program beinduljon.

Megszólalt a kormány: a következő ülésen döntenek

Nem sokkal a Portfolio cikkének megjelenése után az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményt adtak ki. Ebben azt írják, hogy a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során kiemelkedő mennyiségű javaslat érkezett, erre tekintettel pedig a kormány a következő ülésén véglegesíti az otthonfelújítási program kiírását.

Közölték, hogy az indokolt javaslatok programra illesztésével még szélesebb kör számára válhat elérhetővé a támogatás, a változtatás pedig a családoknak és a kivitelezőknek is több időt ad ahhoz, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket az otthonfelújítási program megnyitásáig.

– A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához – tették hozzá.