Az MNB a vezetői levélben több, az OTP bankcsoportjának oroszországi leánybankjának, az OBRU-nak a működésével kapcsolatos elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolta.

Mint a jegybank közleményében írja, megítélése alapján az oroszországi fizetési forgalom és tevékenység kapcsán kockázatok merülhetnek fel, mivel a gazdasági szankciók, a terrorizmusfinanszírozási és a pénzmosás-megelőzési tevékenység, továbbá az előírásoknak és a jogszabályoknak való megfelelés területén több ponton is eltér az orosz és az európai álláspont.

A felsorolt kockázatok folyamatosan a nemzetközi hatóságok, így többek között az Európai Központi Bank reflektorfényében állnak, amely a közelmúltban hasonló lépésekre szánta el magát.

A jegybank szerint célszerű lenne a hitelintézet anyabanki compliance területének egy, az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert összeállítania is frissítenie annak a vonatkozásában, hogy a bankcsoport által mely nemzetközi átutalások minősülnek elfogadható kockázatúnak.

A jegybank ezen felül további ajánlásokat is megfogalmazott az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére vonatkozóan.

Leszögezték, hogy az OTP Banknak szükséges lesz benyújtania egy olyan üzleti- és cselekvési tervet, amelyet annak igazgatósága is jóváhagyott, a fentiek teljesítéséről pedig rendszeresen szükségük lesz beszámolni a bankfelügyeletnek.

Orosz hekkertámadás: Szijjártó megkapta a figyelmeztetést

Hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.