A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a Magyar Autóklubot, hogy 2022. február 1. és 2022. július 1. között a korábbitól eltérő OT-rendszámmal ismerkedhetünk meg.

A lépésre azért volt szükség, mert a következő hetekben várhatóan elfogynak az eddigi táblák, viszont az új típusú rendszámokat majd csak júliustól vezetik be - olvasható a blogon.

A muzeális járművek rendszámtáblája az OT betűk mellett két számjegyet, egy kötőjelet és újabb három számjegyet tartalmaz a következő öt hónapban. Ezután, azaz július 2-től kezdve már az új fazonú vélhetően több évtizedire velünk maradó hatósági jelzést teszik a minősített járgányokra, ennél az OT betűjeleket magyar címer, két betűjel, kötőjel és három számjegy követi.

A szokatlan intézkedés részleteit a 326/2011. (XII. 28.) kormányrendelet tartalmazza.

Hogy az eddigi három betű három szám kombinációjú rendszámok helyett hamarosan érkeznek a négy betűből és két számból álló kombinációk azt egy ideje már tudni lehet. A csere oka, hogy felgyorsult a rendszámok kiadása és elfogynak a lehetséges kombinációk. Az állam soha nem használ újra egy rendszámot sem.

Forrás: ITM