Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Még december végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy a BYD igazgatósága 224 tárgyalás forduló után döntött úgy, hogy Szegeden építi fel első európai üzemét. Ez lesz a hatodik autógyár Magyarországon. Akkor Botka László polgármester és a miniszter is leszögezték, hogy nem fognak a városban akkumulátort gyártani, kizárólag autókat.

A kormányfő a BYD vezetőségével folytatott tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.

Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is.

A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország.

Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt
Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt
Kép: MTI, Fischer Zoltán

A kínaiaknak adták a svédek a kilincset

Megtörtént a találkozó Orbán Viktor magyar, és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök között, akik a pénteki tárgyalás után a Karmelita kolostorban tartottak közös sajtótájékoztatót.

Négy új Gripent kap a magyar légierő – derült ki többek között Orbán Viktor magyar kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök közös pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök a bizalom újraépítésének nevezte a folyamatot, amely a két ország közt zajlik, és azt is elmondta: izgalmas, eredményes megbeszélésen vannak túl, és ezen belül is elsősorban a védelmi együttműködés kérdéseiről tárgyaltak.

Videóra vették, hol készül a szegedi BYD gyár

Egy szegedi videós, Petrács Alex, azaz Axefly Vision korábban már számos látványos drónvideót készített a Tisza-parti városról. A készülő BYD elektromos-autógyárat is filmre vette.

A felvételt ITT, korábbi cikkünkben mutattuk be.