A kormány a pedagógusbérek emelése mellett az önkormányzatoknak is többlettámogatást folyósít a béremelések zavartalan kifizetése érdekében. A települések így 78,2 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak, a köznevelési és szociális intézmények 63,5 milliárd forint pluszjuttatást kapnak februárban – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

A kormány 2024-től több lépésben emeli a tanárok és óvónők bérét, amelynek részeként többletforrást biztosít valamennyi fenntartó számára. A döntés értelmében valamennyi egyházi, nem állami humán fenntartó és önkormányzat többlettámogatást kap a köznevelési és gyermekjóléti területeken.

Több mint százmillió tűnt el az önkormányzat számlájáról

A képviselő-testület ülésezett, a biztosító segít, a rendőrség nyomoz az ügyben. Egyelőre sok részlet nem derült ki az ügyről, de amit eddig tudni lehet, arról ITT írtunk az Economx-on.

A köznevelési nem állami fenntartók 61,9 milliárd forint többlettámogatásban részesülnek, míg a nem állami szociális, gyermekvédelmi szolgáltatók mintegy 1,6 milliárd forint többlettámogatást kapnak.

A települési önkormányzatok mintegy 78,2 milliárd forint többlettámogatásra lesznek jogosultak, amelyből a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi kerületek 9,5 milliárd forint támogatáshoz jutnak.

Január első felében 69,3 milliárd forintot kaptak a települések a megemelt minimálbér és garantált bérminimum kifizetéséhez.

Komoly plusz juttatást kapott a kormánytól a főváros

2023 decemberétől a kormány megemelte a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Ezzel az önkormányzatok is béremeléseket valósíthatnak meg az általuk foglalkoztatottak körében. A részletekről és a pontos összegekről ITT írtunk bővebben.