Március 10-én derült ki, hogy az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az elsők között kezdték el használni a Sinopharm-vakcinát, több embernél is azt tapasztalták, hogy nem termelődött elég antitest az oltott emberekben, vagyis nem alakult ki a szervezetükben kellő védettség az oltóanyaggal. Az országban ezért többeknek is előírtak egy harmadik adagot a kétdózisos vakcinából, hogy erősítsék a készítmény hatását.

Az emírségek egészségügyi hatósága sem nevezte meg, hogy pontosan hány esetben, az oltottak hány százalékánál lehet szükség erre a harmadik dózisra, de minden esetben hangsúlyozták, hogy kevés emberről van szó. - A magyar kormány is ezt közölte a hír megjelenése után.

Az Egyesült Arab Emírségek Sinopharm-disztribútorának, a G42 Healthcare-nek a kutatási igazgatója, Walid Zaher most megerősítette, hogy valóban szükséges egyeseknél egy ismétlő oltás. A Dubai Eye 103.8 rádiónak részletekbe újfent nem bonyolódva annyit közölt, hogy "nagyon kevés érintett van", de az egészségügyi hatóságokkal együtt vizsgálják, mennyi emberről lehet szó. Azt javasolta, hogy a készítménnyel oltottak egyeztessenek az orvosukkal, valamint három hónappal a második dózis felvétele után végeztessenek antitest-vizsgálatot.

Az alacsony antitestszámot nehéz megbecsülni, mert minden laboratórium saját tesztet használ a mérésükhöz - tette hozzá Zaher, aki jelezte, hogy az országban ingyenesen kaphatnak ismétlő vakcinát, akiknél nem elég erős a védettség

Kínában is felvetődtek kérdések

A Washington Post arról ír, hogy Kínában is több embernél jelentkezett a probléma, az oltások dacára alacsony maradt az antitest-szám a szervezetükben. A 1,4 milliárd lakosú országból azonban tömegekről nem hallani, akiknél hasonló helyzet állna fenn, tehát egyelőre tényleg nem megbecsülhető, hogy az oltottak hány százalékánál jelentkezhet ez a nehézség.

Kínában próbálják viszonylag transzparensen kezelni a helyzetet, miután kiderült, hogy egy klinikai patológus megfertőződött a koronavírussal annak ellenére, hogy hetekkel korábban beoltották. A hétvégén az egészségügyi hatóságok is jelezték, hogy igaz a hír, az érintettnél súlyos tüdőgyulladást okozott a koronavírus-fertőzés. Bár nem nevezték meg, hogy a Sinopharm-oltást kapta, de az adott kórház dolgozói ezt a készítményt kapták meg.

Egy sajtótájékoztatón Zsao Fu, a Kínai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ immunizációs programjának vezető szakértője is válaszolt az orvos esetével kapcsolatos kérdésekre, és három lehetséges magyarázatot is adott:

  • lehet, hogy már fertőzött volt az illető, amikor megkapta az oltást;
  • kevés ember esetében elképzelhető, hogy a szervezet nem reagál az új korona-oltásra, de még nem tudni, mekkora lehet a nem reagálók aránya;
  • az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák esetében lehet, hogy még két dózis után az antitest-titer nem megfelelő, és szükség lehet egy harmadik injekcióra.

Zsao elmondta, hogy általában az oltások szerepe az, hogy a legtöbb ember számára védelmet alakítson ki a szervezetben, ami leginkább azt segíti, hogy a súlyos lefolyású betegséget megelőzze. A külföldön jelenleg használt oltóanyagok értékelési eredményei alapján az oltás beadása után valójában kevés olyan ember lehet, akinél ez a védettség sem alakult k. "Egyes esetekben a védelmi hibák egyedi vagy más okból következnek be, kutatást és vizsgálatot folytatunk a probléma feltárására" - idézi a Weixin lap a szakértőt.

Fontos tehát jelezni, hogy egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a Sinopharm-készítményével komoly problémák lennének, egyelőre kevés esetről tudni, és egy nem régen használt oltóanyagról van szó. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a gyártó szerint a védettség - amint azt a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előirata is jelzi - a második oltás után kapott 28. napra alakul ki biztosan. Ez azt jelenti, hogy mivel a két injekciót egymástól 21-28 napra kell beadni, két hónapig az oltottaknak úgy kell viselkedniük, mintha nem kaptak volna vakcinát.

A Magyarországon is nagyjából egy hónapja használt készítményt a már eddig beoltott közel 1,5 millió ember 26,37 százaléka kapta meg, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is.

A Sinopharm-oltások kapcsán korábban megkerestük az operatív törzset és a kínai gyártót is kérdéseinkkel, egyelőre nem kaptunk választ.