25 éves csúcsot döntött 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp) nettó átlaghozama, bő 21 százalékkal lényegesen túlszárnyalta az év végén mért inflációs mutatót. Ez közel 5 százalékponttal múlja felül az elmúlt két és fél évtized eddig legjobb hozamteljesítményét.

A pénztári megtakarításokkal hosszú távon tudunk igazán magas nyereséget elérni. A 15 éves 7 százalékos hozam is jól mutat, ami kimagasló, 2 százalékot meghaladó reálhozamot eredményezett a pénztári tagoknak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

Hosszú távú gondolkodás

Tavaly jellemzően a hosszabb lejáratú kötvényeket tartalmazó vegyes (klasszikus, kiegyensúlyozott) és a magasabb részvényhányadú, növekedési portfóliók értek el magasabb hozamokat,

míg a biztonságosabb, például pénzpiaci, kockázatkerülő portfóliók többsége valamivel szerényebb – de így is szinte kivétel nélkül kétszámjegyű – teljesítményekkel zárt.

Szép hozam

A tavalyi reálhozam közel 15 százalékot tett ki. A 10 éves átlagos nettó hozam pedig 5,6 százalékra rúgott, így az erre a periódusra számított inflációt a pénztárak mintegy 0,7 százalékponttal tudták felülmúlni.

A szektor szereplőinek még messzebbre visszatekintő – és így még megalapozottabb képet adó – 15 éves átlagos nettó hozama közel 7 százalék lett. Ennek köszönhetően az ugyanezen időszakra számított reálhozam meghaladta a 2,3 százalékot.

Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti éves működési és egyéb költségeit (díjterhelését) és a tagdíjbefizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes öngondoskodási formának számítanak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek piacán.