Február 2-án indul a Kincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatása a forint alapú állampapírba fektetett nyugdíj előtakarékosságra. A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése – írja közleményében a MÁK.

A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban. A NYESZ online megnyitható lesz ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a MÁK állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain.

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5 ezer forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után a nyugdíj-előtakarékossági számla ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél.

Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható.

A NYESZ-t bárkinek érdemes lesz nyitni, aki ki tudja használni a 20 százalékos adó-visszatérítést és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását.

Ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például Nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280.000 Ft.

A kincstári NYESZ-re valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forint alapú állampapír megvásárolható. A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el.

Siessen, mert most még magasabb kamattal kapható az inflációkövető állampapír

Ismét csökkenni fog a PMÁP, az inflációkövető állampapír kamata az első kamatfizetési periódusban, február 8-ától, csütörtöktől. Előtte azonban még a magasabb kamat érvényes, addig célszerű megvenni. A részletekről ITT írtunk bővebben.