Amint azt várni lehetett, újra csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata az első kamatfizetésig, pontosabban a most kapható sorozat forgalmazását lezárják, és új sorozatot bocsátanak ki jövő csütörtöktől.

A jelenlegi sorozat a 2032/I, amely bő 8 éves futamidejű inflációkövető kötvény azzal a módosítással, hogy az idei év után nem a tavalyi infláció alapján fizet, ahogyan ez a korábbi sorozatoknál történt, hanem fix évi 9,9 százalék kamatot ad az első kamatfizetésig, ami jövő áprilisban esedékes. Utána már valóban inflációkövető lesz a korábbi számítási módszer szerint: a 2025-ös év után az idei infláció alapján fizet 2026 áprilisában, prémium hozzáadásával, amely a futamidő előrehaladásával növekszik.

Ezt a sorozatot tavaly november óta forgalmazzák, az előtte kibocsátott papírok a tavalyi év magas inflációja szerint fizettek az idei év után. Ez azonban jelentős torzulást okoz, miután idén 5 százalékos vagy ennél is alacsonyabb infláció várható, ami nem indokolja, hogy a tavalyi közel 18 százalékos adat alapján történjen a kifizetés. Ezért az állam úgy döntött, hogy az idei évre és a tavalyi év majdnem harmadára 9,9 százalékot fizet.

A változás

Ez a befektetőknek még mindig kedvező volt, hiszen hasonló hozamot nem lehetett semmilyen más kockázatmentesnek tekinthető befektetéssel elérni. Sejthető volt, hogy menet közben ez a fix kamat is csökkenni fog, ha ezt már indokolja az alacsony inflációs adat, a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozama, illetve a hosszabb lejáratú piaci állampapírhozamok. 

Ennek úgy tűnik, most jött el az ideje: a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozama 6,7 százalék, a 10 éves állampapír hozama 6 százalék körüli, és jó eséllyel tovább csökken, ahogy a jegybanki alapkamat is lépésről lépésre lejjebb kerül.

Ezért a jelenlegi PMÁP sorozat forgalmazása február 7-én befejeződik,

a következő naptól már az új sorozat, a 2032/J lesz kibocsátva, ami az első időszakra 7,9 százalékos kamatot fizet, minden más feltételében megegyezik a jelenlegi sorozattal.

Érdemes sietni

Ennek megfelelően a papírt célszerű jövő szerdáig megvenni, ha ilyen befektetésen gondolkozik valaki. Nem feltétlenül kell megijedni a hosszú, 8 éves lejárattól: egyrészt valószínűleg végig vonzó lesz a hozama, miután egy év csúszással az inflációt követi és erre rakodik rá a menet közben növekvő prémium, másrészt a papír bármikor eladható.

Elvileg ugyan nincs rá garantált visszavásárlási árfolyam, de a kormány jelezte, hogy nem tervezi a jelenlegi visszavásárlási rendszert módosítani, ahol a névérték 99 százalékáért vásárolják vissza, amihez hozzájön az adott napig arányos kamat.

Így, ha jövő áprilisban, amikor a most még elérhető 9,9 százalék helyett az idei várható infláció szerinti, jóval alacsonyabb kamat jön, el lehet adni a papírt, az 1 százalékos levonás a közel 15 hónapos időszakra még így is 9 százalék fölötti hozamot biztosít.

Ha jövő csütörtöktől az új papírt vesszük meg, már nem feltétlenül érdemes ilyen rövid távon gondolkozni, miután a nemrég forgalomba hozott FixMÁP 3 éves futamidejű és évi 7 százalékot fizet, az egyéves állampapír pedig 6,5 százalékot.