Helyettes államtitkárként erősíti a januárban felálló Nemzetgazdasági Minisztériumot Suppan Gergely – tájékoztatott szombat reggeli közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Arról szintén beszámoltak, hogy 2024. január 1-től a Gazdaságfejlesztési Minisztérium új elnevezéssel, Nemzetgazdasági Minisztériumként (NGM) folytatja tevékenységét.

Mint írják, az átalakulás célja, hogy a minisztérium a miniszterelnöki elvárásoknak megfelelően hatékonyan, új és innovatív szemlélettel támogassa a kormány 2024-re vonatkozó elsődleges gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását.

Ennek az innovatív munkának az elvégzése érdekében az NGM szervezeti rendszerében kiépül egy új kormányzati makrogazdasági elemzőrendszer is, amelynek alapvető feladatai a következők:

  • a kormány nemzetgazdasági döntéseinek megalapozása hatástanulmányok készítésével;
  • makrogazdasági elemzések és előrejelzések készítése;
  • a releváns, nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok, események nyomon követése.

Nagy Márton az új, kormányzati makrogazdasági jelzőrendszer kiépítésének feladatára makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkárként Suppan Gergelyt javasolta a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott.

Suppan Gergely közel két évtizedes makrogazdasági és banki tapasztalattal bír. Pontos előrejelzéseinek és szakértelmének köszönhetően az elmúlt években számos hazai és nemzetközi díjat nyert el

– írják a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Varga Mihály túlságosan ragaszkodott az ortodox politikához, ezért sorolták hátrébb

Orbán Viktor advent várakozással teli időszakára időzítette a gazdasági kormányzat átalakítását; egy olyan struktúrát hozott létre, amelynek csak akkor van értelme, ha jövőre sikerül a magyar gazdaságot finanszírozni, felpörgetni, viszont az uniós forrásokra való várakozás végét egyelőre valószínűleg csak Brüsszelben látják. A portálunknak nyilatkozó szakértő szerint a Varga Mihály-Nagy Márton cserével a megfelelő ember került a megfelelő helyre, egy másik politikai elemző szerint viszont a kormányfő döntése a Varga Mihály-féle következetesség megbukásáról szól. Bővebben --->