A német szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy letartóztattak egy német-orosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy haditechnikai eszközök gyártásához használt alkatrészeket exportált Oroszországba. A bejelentés egy már meglévő helyi ügyet emel szövetségi szintre. A főügyészség közölte, hogy „az ügy különleges jelentősége” miatt lépett közbe. 

A csak Waldemar W-ként azonosított férfit azzal vádolják, hogy 2020 januárja és 2023 márciusa között 26 alkalommal exportált elektronikus alkatrészeket egy orosz vállalatnak, amely katonai hardverek, köztük az Orlan-10 felderítő drón gyártásával foglalkozik. 

Az eredeti elfogatóparancsot március elején adták ki Mainzban.

A Moszkvával szembeni nyugati szankciók megterhelték az orosz fegyveripart, amely a közelmúltig az orosz fegyverek számos, bonyolultabb technológiai alkatrészének importjára támaszkodott. 

A német hatóságok megpróbáltak fellépni az Oroszországba irányuló titkos eladások ellen, amelyek igyekeztek megkerülni ezeket a korlátozásokat. Augusztus elején letartóztattak egy üzletembert, akit azzal gyanúsítottak, hogy orosz vállalatoknak mesterlövészpuskák gyártásához használt szerszámgépeket szállított.