A tárca közleménye szerint Nagy Márton a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségi ülésén azt mondta, a tovább kell növelni az aktivitást például a hadiipar, a logisztika, az infokommunikáció, valamint az autó- és élelmiszeripar területein is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezen kiemelt ágazatok közé tartozik a magyar gyógyszeripar is, amely gazdasági ökoszisztémaként képes érdemben hozzájárulni a gazdasági fejlődéshez, a multiplikatív hatásoknak köszönhetően.

Kiemelte, a kormány célja, hogy erősítse Magyarország szuverenitását és válságállóságát, így az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközök tekintetében is önállóvá váljon, valamint, hogy 15-ről 30 százalékra emelje a magyar termékek arányát az egészségügyben.

A miniszter hangsúlyozta, elkötelezett a kormány abban, hogy a magyar gyógyszeripar hosszú távon fenntartható és versenyképes legyen, így az adatvezérelt egészségügy kialakítása érdemben segíti az ágazat beruházásait. Ezért lehetőség nyílt arra, hogy a gyógyszerforgalmazók a beruházásaik értékével jelentősen csökkenthessék az extraprofitadó kötelezettségüket.

Nagy Márton kiemelte, a gyógyszergyártási ágazat közel 32 ezer embernek ad munkát, a termelés folyó értéken az 1200 milliárd forintot is meghaladja, miközben az exportértékesítés aránya 87 százalékos.

 

 

 

Száz körül a nem helyettesíthető gyógyszerek száma

Bár a hazai gyógyszergyártók megpróbálják kezelni a termékhiányokat, de a kedvezőtlen árazási rendszerek, az alacsony gyógyszerárak, az egyre magasabb előállítási költségek, az alapanyagárak növekedése, a logisztikai láncok sérülése miatt szinte biztos, hogy lesznek a jövőben is hiányok.